Ministru francez: UE trebuie să fie capabilă să răspundă singură ameninţărilor de securitate

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să fie capabile să răspundă singure ameninţărilor de securitate, mai ales în contextul în care Statele Unite vor să fie tot mai puţin implicate în apărarea Europei, au declarat, vineri, miniştrii de Apărare ai Franţei şi Germaniei, relatează France 24.

795 afișări
Imaginea articolului Ministru francez: UE trebuie să fie capabilă să răspundă singură ameninţărilor de securitate

Ministru francez: UE trebuie să fie capabilă să răspundă singură ameninţărilor de securitate

”În momentele în care suntem ameninţaţi în vecinătatea noastră trebuie să fim capabili să răspundem, chiar şi atunci când Statele Unite sau NATO vor să fie mai puţin implicate”, a declarat Florence Parly, ministrul francez al Apărării, în cadrul unui discurs susţinut la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

”Pentru a ajunge la acest obiectiv, avem nevoie de autonomie strategică”, a declarat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen.

În luna decembrie 2017, liderii ţărilor Uniunii Europene, cu excepţia Danemarcei, Maltei şi Marii Britanii, au aprobat planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), un proiect prin care sunt intensificate activităţile de cooperare militară.

PESCO are obiectivul integrării comandamentelor, entităţilor din industria militară şi structurilor operaţionale a 25 de state membre ale Uniunii Europene. Liderii europeni au subliniat că rolul acestui proiect este acela de a completa şi nu de a concura cu NATO. În acest context, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a atras atenţia că PESCO nu trebuie să submineze Alianţa Nord-Atlantică.

Cu toate acestea, ministrul francez al Apărării a declarat că statele membre UE trebuie să fie pregătite să acţioneze şi fără sprijinul Statelor Unite.

”Trebuie să uităm de îngrijorările celor care spun că trebuie să alegem între UE şi NATO. Este o dezbatere falsă”, a declarat Parly.

Consolidarea autonomiei militare europene este compatibilă cu obiectivele NATO, a declarat von der Leyen, adăugând că scopul UE este să continue cooperarea trans-atlantică.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici