Ministrul iranian de Externe: Congresul american nu poate să se substituie ONU

Congresul Statelor Unite nu poate să se substituie ONU, a afirmat duminică ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, după ce preşedintele Barack Obama a cerut acordul acestuia pentru a interveni militar în Siria.

268 afișări
Imaginea articolului Ministrul iranian de Externe: Congresul american nu poate să se substituie ONU

Ministrul iranian de Externe: Congresul american nu poate să se substituie ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Congresul nu poate să autorizeze atacuri (împotriva Siriei)", deoarece ar încălca dreptul internaţional, a declarat Zarif, citat de agenţia Isna, care a afirmat că "doar Consiliul de Securitate al ONU - în condiţii particulare - poate oferi autorizare" pentru utilizarea forţei.

"Obama nu poate să interpreteze legea internaţională" în beneficiul său, a adăugat şeful diplomaţiei iraniene, care a avertizat din nou că un atac american va destabiliza regiunea.

"Pe lângă problema legalităţii, utilizarea forţei în regiune va aprinde un incendiu greu de stins", a spus ministrul iranian de Externe.

Teheranul, principalul aliat regional al Siriei, şi-a multiplicat avertizările împotriva Statelor Unite şi aliaţilor lor, subliniind consecinţele în regiune ale unei lovituri militare împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, acuzat că a folosit arme chimice, pe 21 august, în apropiere de Damasc.

Iranul, care condamnă folosirea acestor arme şi pledează pentru o soluţionare politică a conflictului, afirmă că atacul a fost efectuat de către rebeli, care luptă de peste doi ani împotriva regimului.

Casa Albă a solicitat sâmbătă acordul Congresului american, pentru efectuarea unei intervenţii militare în Siria, cu scopul de a-i permite preşedintelui Obama "să oprească" şi "să prevină" atacurile cu arme chimice.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China) nu au reuşit să adopte o poziţie comună cu privire la un eventual atac militar în Siria, Moscova şi Beijingul continuând să respingă această opţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici