Ministrul rus de Externe: Reluarea discuţiilor privind numele Republicii Macedonia are legătură cu dorinţa SUA de aduce Skopje în NATO

Reluarea negocierilor privind numele oficial al Republicii Macedonia are legătură cu dorinţa Statelor Unite de a aduce această ţară în NATO, a declarat Serghei Lavorv, ministrul rus de Externe, care a precizat că Grecia nu ar trebui să facă concesii întrucât este deja membră a organizaţiei de securitate.

709 afișări
Imaginea articolului Ministrul rus de Externe: Reluarea discuţiilor privind numele Republicii Macedonia are legătură cu dorinţa SUA de aduce Skopje în NATO

Ministrul rus de Externe: Reluarea discuţiilor privind numele Republicii Macedonia are legătură cu dorinţa SUA de aduce Skopje în NATO

Oficialul rus a declarat că negocierile privind această chestiune au fost într-o "stare de semi-inerţie" pentru o lungă perioadă de timp, fiind reanimate doar de dorinţa Statelor Unite de a integra Republica Macedonia în NATO, informează site-ul cotidianului grec Ekathimerini.

"Este clar pentru toţi că există o accelerare a negocierilor după o lungă pauză - nu este vorba despre o reconciliere a celor două popoare balcanice, ci despre dorinţa unuia dintre ele de a deveni membru NATO", a declarat Lavrov, potrivit agenţiei de ştiri Novinite.

"Rusia va accepta numele pe care Skopje şi Atena îl vor conveni şi care va fi inclus în Constituţia Republicii Macedonia", a mai precizat şeful diplomaţiei de la Moscova la o conferinţă de presă anuală.
Republica Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991 şi a reuşit să evite violenţele ce au urmat dizolvării Iugoslavei.

Atena a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE, deoarece consideră că numele Macedonia implică o revendicare teritorială ce vizează regiunea omonimă din nordul Greciei.

Ca o măsură temporară, Atena a acceptat ca ţara vecină să poarte numele de "Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici