Monarhiile din Golf îşi retrag observatorii din Siria şi cer sprijinul Consiliului de Securitate

Monarhiile din Golf au decis marţi să urmeze exemplul Arabiei Saudite şi să-şi retragă observatorii din misiunea arabă în Siria, făcând apel la Consiliul de Securitate al ONU să exercite presiuni asupra Damascului.

345 afișări
Imaginea articolului Monarhiile din Golf îşi retrag observatorii din Siria şi cer sprijinul Consiliului de Securitate

Monarhiile din Golf îşi retrag observatorii din Siria şi cer sprijinul Consiliului de Securitate (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/AFP) )

Consiliul de Cooperare din Golf (CCG) a anunţat într-un comunicat că "statele membre au decis să adere la decizia regatului saudit şi să-şi retragă observatorii din misiunea Ligii Arabe" în Siria, acuzând Damascul că nu se conformează planului arab de ieşire din criză.

Cei şase membri ai CCG au cerut de asemenea Consiliului de Securitate să "ia toate măsurile necesare pentru a exercita presiuni asupra Siriei şi a o determina să aplice (...) planul arab de pace", care prevede încetarea violenţelor în ţară.

Ei precizează că au luat această decizie din cauza "continuării vărsării de sânge şi uciderii unor nevinovaţi", potrivit comunicatului.

Aceste evoluţii intervin la o zi după ce autorităţile siriene au respins o nouă iniţiativă arabă, adoptată duminică la Cairo, care prevede plecarea preşedintelui Bashar al-Assad.

Această iniţiativă îi cere lui Assad să delege "prerogative vicepreşedintelui pentru a trata cu un Guvern de uniune naţională", care să fie "format în termen de două luni", potrivit unui comunicat publicat după o reuniune ministerială a Ligii la Cairo.

Liga Arabă i-a cerut marţi secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, o întrevedere la New York, pentru a-i prezenta iniţiativa sa privind Siria şi a cere sprijinul Consiliului de Securitate.

Arabia Saudită, lider CCG din care mai fac parte Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuwaitul, Omanul şi Qatarul, a anunţat duminică retragerea observatorilor săi din misiunea arabă, foarte controversată.

Ryiadhul a luat această decizie "deoarece Guvernul sirian nu a respectat nici una dintre clauzele" planului arab de ieşire din criză, a precizat ministrul său de Externe, prinţul Saud al-Faycal.

Observatorii au fost mobilizaţi la 26 decembrie, după acordul dat de Damasc unui protocol care prevede încetarea violenţelor, eliberarea deţinuţilor, retragerea tancurilor din oraşe şi libera circulaţie a jurnaliştilor străini şi a observatorilor. Nici una dintre aceste clauze nu a fost respectată.

Peste 5.400 de persoane au murit în cele zece luni de revoltă şi represiune din Siria, potrivit ONU.

Dar Consiliul de Securitate nu a adoptat nici o rezoluţie pe această temă, ruşii şi chinezii refuzând un text care ar duce în opinia lor la schimbarea regimului.

O delegaţie arabă de rang înalt ar urma să meargă la Moscova pentru a-i cere să-şi schimbe poziţia favorabilă regimului preşedintelui Bashar al-Assad, a relatat marţi cotidianul kuwaitian Al-Qabas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici