Moscova şi Washingtonul vor cât mai rapid un acord în dosarul nuclear iranian

Şefii diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi americană John Kerry au îndemnat miercuri la ajungerea cât mai rapid la un acord în dosarul nuclear iranian, într-o convorbire telefonică, a anunţat Ministerul rus de Externe, relatează AFP.

162 afișări
Imaginea articolului Moscova şi Washingtonul vor cât mai rapid un acord în dosarul nuclear iranian

Moscova şi Washingtonul vor cât mai rapid un acord în dosarul nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi au "discutat probleme legate de programul nuclear iranian (...) şi au constatat că este indispensabil să se ajungă la un acord global cât mai rapid posibil, pentru ca situaţia să se normalizeze în întregime ulterior", a anunţat ministerul rus într-un comunicat.

În această conversaţie, care a avut loc "la iniţiativa americană", Lavrov şi Kerry au "ţinut cont de rezultatele unei noi runde de negocieri între Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) şi ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, pe 11 noiembrie, în Oman".

Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov s-a declarat "rezonabil de optimist" cu privire la rezultatul acestor negocieri de la Muscat, capitala Omanului, precizând că Rusia nu este "în punctul de a fi sigură că se va încheia un acord".

Iranul şi Grupul 5+1 şi-au dat termen până la 24 noiembrie pentru a încheia un acord global în acest dosar care afectează relaţiile internaţionale de peste zece ani.

Teheranul este suspectat că încearcă să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea unui program civil, ceea ce iranienii dezmint, afirmând că programul este menit să producă exclusiv electricitate.

La rândul lor, marile puteri încearcă să se asigure de caracterul pur civil al programului, în schimbul unei anulări treptate a sancţiunilor şi unor inspecţii riguroase în instalaţii nucleare.

În plus, Moscova a ajuns marţi la o înţelegere cu Teheranul în vederea construirii a două noi reactoare nucleare la centrala de la Bushehr.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, nu a criticat acest acord, subliniind că este "despărţit în mod tehnic de negocierile din dosarul nuclear".

"Cooperarea în domeniul nuclear civil nu este interzisă, în general, de către rezoluţiile Consiliului de Securitate ale ONU" impuse Iranului, a relevat Psaki.

Statele Unite prezintă dosarul nuclear iranian ca pe unul dintre rarele puncte de convergenţă cu Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici