Mubarak şi-ar putea anunţa demisia în această seară. Mii de oameni aşteaptă discursul în piaţa Tahrir - VIDEO

Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a apreciat joi "foarte probabil" ca preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, să părăsească puterea în cursul serii, a afirmat directorul CIA, Leon Panetta, în cadrul unei audieri în Congres.

34 afișări
Imaginea articolului Mubarak şi-ar putea anunţa demisia în această seară. Mii de oameni aşteaptă discursul în piaţa Tahrir - VIDEO

Mubarak şi-ar putea anunţa demisia în această seară. Mii de oameni aşteaptă discursul în piaţa Tahrir (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit directorului CIA, este foarte probabil ca puterea să îi fie transferată vicepreşedintelui egiptean Omar Suleiman.

"Şi eu am aceleaşi informaţii ca voi, adică este foarte probabil ca Mubarak să demisioneze în această seară", a preecizat Panetta.

Un alt oficial CIA a declarat că directorul CIA a reluat informaţii din presă. Mai devreme, armata egipteană anunţase că analizează măsurile necesare pentru a "păstra unitatea naţiunii şi pentru a susţine solicitările legitime ale poporului".

În cursul aceleiaşi audieri în Camera Reprezentanţilor, directorul Departamentului Naţional de Informaţii (DNI), James Clapper, afirma că criza din Egipt a atins un "punct critic", având "un impact pe termen lung" asupra nordului Africii şi Orientului Mijlociu.

Şeful statului egiptean, Hosni Mubarak are o întâlnire "în acest moment" cu vicepreşedintele său, Omar Suleiman, a anunţat televiziunea de stat joi seara.

Preşedintele egiptean se va adresa naţiunii joi seara

Preşedintele egiptean se va adresa naţiunii joi seara, de la palatul prezidenţial din Cairo, a anunţat televiziunea de stat.

"Preşedintele Mubarak se adresează naţiunii în această seară, de la sediul preşedinţiei din Cairo", a precizat televiziunea.

Alocuţiunea preşedintelui va interveni după ce armata a anunţat că examinează "măsurile" necesare "pentru a proteja naţiunea" şi "pentru a sprijini cererile legitime ale poporului".

Deocamdată nu este clar dacă acest anunţ va pune capăt regimului preşedintelui Mubarak, aflat la putere din 1981, şi care se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent în Egipt, de la 25 ianuarie.

Secretarul general al partidului de guvernământ din Egipt, Hossam Badrawi, afirmase joi, la postul britanic de televiziune BBC, că preşedintele egiptean, puternic contestat de manifestanţi, ar putea "răspunde revendicărilor poporului" până vineri.

Preşedintele Hosni Mubarak, aflat la putere de 30 de ani, se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent în Egipt, de la 25 ianuarie.

Ministrul egiptean al Informaţiilor neagă că Hosni Mubarak ar urma să renunţe la putere

Ministrul egiptean al Informaţiilor a dezminţit, joi seara, zvonurile potrivit cărora preşedintele Hosni Mubarak va renunţa la putere, relatează CNN.

"Aceasta nu este o lovitură de stat în sensul tradiţional", a declarat oficialul citat. "Este un transfer al sistemului de guvernământ de la civili către militari", a adăugat el.

Mii de persoane în Piaşa Tahrir, în aşteptarea discursului lui Mubarak

Mii de persoane s-au adunat, joi seară, în piaţa Tahrir din Cairo, unde cântă, fluieră şi aplaudă, după răspândirea informaţiilor privind posibilitatea ca preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, să-şi anunţe demisia într-o intervenţie televizată programată pentru ora 22.00, relatează CNN.

Aşteptările manifestanţilor sunt încurajate şi de faptul că televiziunea de stat, Nile TV, a transmis în direct, joi, imagini din centrul capitalei egiptene.

Demonstranţii poartă drapele egiptene şi dansează, în aşteptarea discursului lui Mubarak, anunţat iniţial pentru ora 22.00.

Opoziţia egipteană, care nu are o conducere unificată, este divizată în legătură cu viitorul ţării. "Civil, civil, nu militar", scandează unii dintre demonstranţi, indicând că nu vor ca Mubarak să predea puterea armatei; alţi demonstranţi strigă însă "Poporul şi armata sunt una", apreciind că un guvern militar ar putea asigura o tranziţie ordonată.

Conform BBC, în jurul orei 22.10, televiziunea egipteană difuza un buletin meteo, iar zece minute mai târziu, un spot publicitar pentru Egipt, cu imagini din zone turistice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici