Mulţi ruşi consideră ţara lor responsabilă de tragedia aviatică, potrivit mesajelor de condoleanţe

Rusia susţine că nu este responsabilă de catastrofa aviatică din estul Ucrainei, însă mesajele de condoleanţe lăsate de numeroşi ruşi la ambasada Olandei din Moscova arată că aceştia consideră că ţara lor poartă o parte din responsabilitate.

420 afișări
Imaginea articolului Mulţi ruşi consideră ţara lor responsabilă de tragedia aviatică, potrivit mesajelor de condoleanţe

Mulţi ruşi consideră ţara lor responsabilă de tragedia aviatică, potrivit mesajelor de condoleanţe (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, cel mai probabil fiind doborât de o rachetă lansată de rebelii proruşi. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit, iar dintre acestea 193 erau cetăţeni olandezi, comentează CNN.

La ambasada Olandei din Moscova, oamenii au lăsat flori şi jucării la un memorial improvizat în onoarea victimelor tragediei aviatice. De asemenea, poate fi văzut un desen cu un avion rupt în timpul zborului, însoţit de mesajul "copiii nu ar trebui să moară", scris chiar de mâna unui copil. Într-un alt mesaj se poate citi: "Ne este teamă, suntem ruşinaţi, suntem în doliu".

În timp ce poziţia oficială a Rusiei este că statul rus nu a avut nici un rol şi nu este responsabil de prăbuşirea avionului, folosirea frazei "Iertaţi-ne" în mesajele de condoleanţe de la ambasada Olandei la Moscova este frapantă. Acest mesaj lasă impresia că oamenii chiar cred că Rusia poartă o parte din responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei.

"Scuzaţi-ne, vă rugăm, dacă puteţi. Ne pare rău! Rusia, Moscova", scrie într-un alt mesaj. Este "dificil să recunoşti că ţara noastră ar putea fi implicată în acest accident", a declarat pentru CNN Iuri Iemşanov, un locuitor din Moscova. "Cred că sunt destule dovezi că suntem în relaţii apropiate cu separatiştii din Ucraina. Bănuiesc că este clar că îi sprijinim furnizându-le arme şi cred că nu contează cine a lansat racheta. Doar pentru că sprijinim teroriştii, suntem implicaţi", a adăugat el.

"Cred că trebuie să existe o investigaţie, dar sigur că multe lucruri sunt înţelese deja şi probabil am putea şti cine a făcut asta", a afirmat soţia acestuia, Marina. O altă femeie, Olga, s-a declarat sigură că Rusia nu este implicată în tragedia aviatică şi că este necesară o investigaţie. "Totuşi, şi eu aş spune «Iertaţi-mă». Simt acelaşi lucru", a precizat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici