NATO activează şase centre de comandă şi control pe flancul de est, către Rusia

Şase centre de comandament NATO şi-au început activitatea, marţi, în şase state din Europa de Est - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi România -, anunţă Alianţa Nord-Atlantică, într-un efort de a răspunde unor îngrijorări faţă de o ameninţare din partea Rusiei, relatează RFE-RL online.

727 afișări
Imaginea articolului NATO activează şase centre de comandă şi control pe flancul de est, către Rusia

NATO (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Alianţa Nord-atlantică şi-a consolidat rolul în Europa de Est, cu scopul de a descuraja potenţiali agresori şi pentru a le oferi asigurări aliaţilor săi din regiune în contextul războiului din estul Ucrainei, unde Moscova este acuzată că-i susţine pe separatiştii proruşi, după ce a anexat Crimeea. Rusia dezminte aceste acuzaţii.

Cele şase centre NATO au misiunea să asigure coordonarea şi pregătirea echipelor speciale de intervenţie rapidă ale Alianţei, să coordoneze exerciţiile şi să planifice activităţile militare ale blocului în regiune.

Fiecare dintre ele urmează să aibă aproximativ 40 de oameni până la sfârşitul anului.

Centrele "şi-au început activitatea, dar nu sunt încă operaţionale la capacitatea maximă", a declarat un purtător de cuvânt al NATO.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, urmează să participe joi la ceremonia de inaugurare a Centrului de Comandă şi Control din Lituania.

Decizia înfiinţării acestor Unităţi de Integrare a Forţelor NATO a fost luată la Summitul din Ţara Galilor, în septembrie 2014.

Centrele urmează să fie deplin operaţionale până la viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice, prevăzut în iulie 2016 la Varşovia, a precizat purtătorul de cuvânt.

NATO efectuează în prezent, în Europa, exerciţii comune ale forţelor aeropurtate ale unor state membre. Este vorba despre cele mai importante exerciţii ale blocului militar în Europa de la sfârşitul Războiului rece şi până în prezent.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici