NATO cere Rusiei să îşi retragă forţele la bazele pe care le deţine în Ucraina şi vrea trimiterea de observatori. Alianţa SOMEAZĂ Rusia să înceteze operaţiunile militare: "Este ameninţată pacea Europei"

Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă "o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei". NATO a decis organizarea unei reuniuni de urgenţă, duminică, la nivel de ambasadori, în contextul riscului izbucnirii unui război în Ucraina. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Rusiei să îşi retragă forţele în bazele pe care le deţine în Crimeea.

6089 afișări
Imaginea articolului NATO cere Rusiei să îşi retragă forţele la bazele pe care le deţine în Ucraina şi vrea trimiterea de observatori. Alianţa SOMEAZĂ Rusia să înceteze operaţiunile militare: "Este ameninţată pacea Europei"

NATO SOMEAZĂ Rusia să înceteze operaţiunile militare: "Este ameninţată pacea Europei"

UPDATE 22:33 - NATO solicită trimiterea unor observatori internaţionali în Ucraina

NATO a îndemnat, duminică, Rusia şi Ucraina să găsească o "soluţie paşnică" la criza dintre cele două ţări şi a solicitat trimiterea unor observatori internaţionali, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.

Observatorii internaţionali vor fi trimişi "sub auspiciile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite sau OSCE" (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), a precizat Rasmussen, la finalul unei reuniuni de aproape nouă ore cu ambasadorii celor 28 de ţări membre NATO.

O parte a reuniunii s-a ţinut în prezenţa reprezentantului Ucrainei, ţară cu care NATO a semnat un parteneriat.

Rasmussen a mai anunţat că Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să dialogheze cu Rusia în cadrul Consiliului NATO-Rusia. El a precizat că mai multe ţări membre au solicitat o reuniune NATO-Rusia.

"Condamnăm escaladarea militară rusă în Crimeea", a spus Rasmusssen.

"Acţiunea militară împotriva Ucrainei (...) este o încălcare a legislaţiei internaţionale şi contravine principiilor Consiliului NATO-Rusia şi Parteneriatului pentru Pace", un program al Alianţei Nord-Atlantice destinat fostelor ţări sovietice.

UPDATE 22:15 - Secretarul general al NATO cere Rusiei să îşi retragă forţele la bazele pe care le deţine în Ucraina

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Rusiei, duminică, la Bruxelles să îşi retragă forţele în bazele pe care le deţine în Crimeea, relatează BBC News Online. 

"Cerem Rusiei să calmeze tensiunile ... să îşi retragă forţele în bazele sale şi să se abţină de la orice interferenţă în altă parte a Ucrainei", a declarat Anders Fogh Rasmussen.

Ucraina este un "partener valoros" pentru NATO şi ar trebui să i se permită să îşi decidă singură viitorul, a adăugat el.

Anterior, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, avertizând că operaţiunile ruse reprezintă "o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei".

UPDATE 14:10 - Reuniune de urgenţă a Alianţei pe fondul crizei din Ucraina

Ambasadorii celor 28 de state NATO s-au reunit la ora 13.00 (14.00, ora României), după care, la ora 16.00 (17.00, ora României"), li se va alătura ambasadorul Ucrainei.

"Rusia ameninţă pacea şi securitatea Europei; Moscova trebuie să înceteze imediat activităţile militare şi ameninţările la adresa Ucrainei", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, înaintea unei reuniuni de urgenţă convocată la Bruxelles.

"Ceea ce face Rusia în momentul de faţă în Ucraina reprezintă o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite", a subliniat secretarul general al NATO.

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o "declaraţie de război" şi avertizând că există riscul unui "dezastru". "Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina", a spus Arseni Iaţeniuk, citat de AFP. "Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina", a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea. Armata ucraineană a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în contextul operaţiunilor militare ruse.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici