NATO îl îndeamnă pe preşedintele afgan să semneze fără întârziere tratatul de securitate cu SUA

Miniştrii de Externe din statele membre ale NATO l-au îndemnat marţi pe preşedintele afgan Hamid Karzai să semneze "fără întârziere" tratatul de securitate dintre Kabul şi Washington, de care depinde viitoarea misiune a Alianţei Nord-Atlantice în Afganistan după 2014.

245 afișări
Imaginea articolului NATO îl îndeamnă pe preşedintele afgan să semneze fără întârziere tratatul de securitate cu SUA

Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cel mai devreme va fi cel mai bine" pentru semnarea tratatului de către Karzai, a declarat Secretarul de Stat american, John Kerry, la sfârşitul unei reuniuni cu omologii săi, la Bruxelles.

Totuşi, încă nu a fost stabilită o dată limită pentru semnarea acestui document, deşi Casa Albă insistă de mai multe săptămâni asupra unei semnări până la sfărşitul lui 2013.

"Aceasta nu este o glumă, ci o afacere serioasă", a afirmat Kerry.

"Este clar că, dacă (tratatul) nu va fi semnat (...), nu va putea avea loc o desfăşurare (de forţe) şi că proiectele de ajutor vor deveni incerte", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. "Sper că BSA va fi semnat", a adăugat el, făcând referire la acordul de securitate dintre Afganistan şi Statele Unite.

Karzai a refuzat până în prezent să parafeze acest tratat, aprobat de către ambele state, în noiembrie, şi care defineşte condiţiile prezenţei americane după retragerea celor 75.000 de militari ai NATO, la sfârşitul lui 2014.

De semnarea BSA depinde implementarea unui cadru legal pentru misiunea NATO "de asistenţă, susţinere şi formare" a forţelor de securitate afgane.

Împreună cu state partenere, precum Japonia, NATO planifică, de asemenea, o finanţare parţială a forţelor afgane, a căror necesităţi sunt estimate la 4,1 miliarde de dolari pe an.

Şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, l-a îndemnat pe Karzai "să nu se joace cu ceasul" şi să "ia o decizie fără întârziere". "Trebuie să facem planificări, să luăm decizii logistice", a adăugat el.

Acest mesaj urmează să fie reluat miercuri, la reuniunea ministerială a tuturor statelor ce participă la operaţiunile NATO în Afganistan. La această reuniune va participa şi ministrul afgan de Externe, Zalmai Rassoul, potrivit unui oficial din cadrul NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici