Negocierile privind programul nuclear iranian au fost reluate vizând un prim acord

Negocierile cu privire la controversatul program nuclear iranian au fost reluate joi pentru o perioadă de două zile la Geneva, cu speranţa ajungerii la un prim acord.

78 afișări
Imaginea articolului Negocierile privind programul nuclear iranian au fost reluate vizând un prim acord

Negocierile privind programul nuclear iranian au fost reluate vizând un prim acord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Negociatorii Iranului şi cei ai statelor din cadrul Grupului 5+1, membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Franţa, Marea Brianie, Rusia şi Statele Unite) plus Germania, se întâlnesc, prezidaţi de şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton, cu scopul de a încerca să pună capăt perioadei de aproape zece ani de confruntare asupra acestui program, suspectat de către occidentali de crearea unei capacităţi de producere a armei nucleare.

Un prim acord, considerat drept "un prim pas" de către partea americană, ar putea viza îmbogăţirea uraniului în contrapartidă cu o relaxare "limitată, ţintită şi reversibilă" a anumitor sancţiuni economice, care afectează grav economia Iranului, potrivit unui oficial american.

Ziua a început cu un mic dejun al lui Lady Ashton cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

Acesta a scris anterior pe pagina sa de Facebook că se aşteaptă la negocieri "foarte dificile" cu marile puteri în dosarul nuclear.

"După şedinţa de deschidere, colegii mei şi delegaţii statelor (din cadrul Grupului) 5+1 vor începe negocieri foarte dificile, deoarece am intrat în faza detaliilor, care este întotdeauna dificilă şi precisă", a apreciat Zarif într-un mesaj publicat cu câteva ore înainte de începerea negocierilor prevăzute joi şi vineri la Geneva.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici