Neofit, fost mitropolit la Ruse, ales noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare

Biserica Ortodoxă Bulgară l-a ales duminică patriarh pe Neofit, în vârstă de 67 de ani, în locul lui Maxim, decedat în noiembrie la vârsta de 98 de ani.

188 afișări
Imaginea articolului Neofit, fost mitropolit la Ruse, ales noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare

Neofit, fost mitropolit la Ruse, ales noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Patriarhul a fost ales de către o adunare de delegaţi şi Sfântul Sinod, organul suprem al Bisericii.

Mitropolitul Neofit a obţinut 90 de voturi, în timp ce principalul său concurent, mitropolitul Gavril, a obţinut 47 de voturi, a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului Bisericii, mitropolitul Iosif.

Noul patriarh a condus o procesiune de la sediul Sfântului Sinod până la Catedrala Aleksandr Nevski, unde a fost întronizat în prezenţa preşedintelui Rosen Plevneliev.

În cursul ceremoniei, el a predat o robă verde brodată cu aur şi s-a îmbrăcat în alb, simbolul noii puteri.

Neofit, al cărui nume civil este Simeon Dimitrov, era unul dintre mitropoliţii apropiaţi de Maxim, părintele său spiritual.

El a efectuat studii de teologie la Sofia, apoi la Moscova, după care a predat la Academia Bulgară de Teologie. După ce a fost călugăr timp de 14 ani, în 1989 a devenit rectorul Academiei de Teologie de la Sofia, apoi decanul Facultăţii de Teologie de la Universitatea Sofia.

În 1994, a acces la postul de mitropolit de Ruse (nord), devenind unul dintre cei 15 mitropoliţi membri ai Sfântului Sinod.

Accesul la arhivele comuniste a relevat că a fost unul dintre cei 11 mitropoliţi care au colaborat cu serviciile secrete comuniste. Însă dosarul său conţinea numai rapoarte privind activităţile sale şi niciun document care să compromită alte persoane.

"Nu am vrut să fac rău cuiva niciodată sau să profit de privilegiile" furnizate de serviciile secrete, s-a apărat el.

Biserica Ortodoxă Bulgară, din care fac parte, în mod tradiţional, aproape 80% din bulgari, nu a adoptat niciodată o poziţie politică.

Unii preoţi reformatori i-au reproşat că s-a conformat tacit puterii comuniste, care o tolera, cu toate că încuraja ateismul.

Noul patriarh se va confrunta cu presiuni în creştere din partea unor oameni de afaceri doritori să se implice în problemele Bisericii, cu scopul de a profita de pe urma proprietăţilor sale funciare.

Noii îmbogăţiţi aflaţi în căutare de respectabilitate au demonstrat, în ultima perioadă, un zel religios în Bulgaria, unde creştinismul ortodox a renăscut de la căderea comunismului.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Gallup, 48% dintre bulgarii intervievaţi reproşează Bisericii relaţii strânse cu mediile de afaceri, iar 31% îşi exprimă regretul faţă de faptul că "nu este mai apropiată de problemele de zi cu zi ale oamenilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici