New York Times: John Bolton, noul consilier pentru Siguranţă Naţională desemnat de Donald Trump, a colaborat cu firma Cambridge Analytica

O asociaţie de lobby politic înfiinţată de John Bolton, numit de preşedintele american Donald Trump în funcţia de consilier pentru Siguranţă Naţională, a avut un contract cu firma de consultanţă Cambridge Analytica, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.

1566 afișări
Imaginea articolului New York Times: John Bolton, noul consilier pentru Siguranţă Naţională desemnat de Donald Trump, a colaborat cu firma Cambridge Analytica

New York Times: John Bolton, noul consilier desemnat de Donald Trump ,a colaborat cu firma Cambridge Analytica

Potrivit surselor citate de NYT, organizaţia de lobby numită Comitetul de acţiune politică John Bolton Super a apelat la serviciile firmei Cambridge Analytica în august 2014, pentru identificarea profilurilor psihologice ale alegătorilor.

Donald Trump l-a desemnat joi seară pe John Bolton consilier prezidenţial pentru Siguranţă Naţională în locul lui Herbert McMaster, care a fost demis.

În intervalul 2014-2016, firma de lobby politic a lui John Bolton a cheltuit aproape 1,2 milioane de dolari pentru "activităţi de cercetare", cel mai probabil pentru sondaje de opinie.

Cotidianul The New York Times a obţinut o copie a contractului între Comitetul de acţiune politică al lui Bolton şi compania Cambridge Analytica. Contractul prevede oferirea de către compania Cambridge Analytica a unor servicii de "microprofilare a comportamentelor prin mesaje psihografice".

Pentru acest contract, compania Cambridge Analytica a folosit date obţinute din conturile Facebook. Datele şi modelele configurative primite organizaţia de lobby a lui John Bolton proveneau din Facebook. Le-am explicat care era procedura. Am discutat în conferinţe despre aceste lucruri", a declarat Christopher Wylie, fost angajat al companiei Cambridge Analytica.

O firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "război psihologic". Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. Christopher Wylie, care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obţinerea datelor, a declarat pentru publicaţia Observer: "Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obţine milioane de profiluri ale alegătorilor. (...) Aceasta a fost baza pe care a fost construită compania".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici