Noapte calmă în estul Ucrainei, după intrarea în vigoare a armistiţiului

Noaptea a fost calmă în principalele oraşe din estul Ucrainei după intrarea în vigoare, vineri seara, a unui armistiţiu încheiat între Kiev şi rebelii proruşi.

316 afișări
Imaginea articolului Noapte calmă în estul Ucrainei, după intrarea în vigoare a armistiţiului

Noapte calmă în estul Ucrainei, după intrarea în vigoare a armistiţiului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Doneţk, capitala regională şi bastionul rebelilor ruşi, "noaptea de vineri spre sâmbătă a fost calmă", a anunţat sâmbătă dimineaţa primăria într-un comunicat. "Nu am primit nicio informaţie cu privire la focuri de armă, salve de tunuri sau explozii în oraş".

"Sper că încetarea focului va fi de durată. Dacă aţi fi locuit în apartamentul meu în timpul acestor bombardamente, să fiţi nevoiţi să săriţi dimineaţa din pat, aţi înţelege cât de bucuros sunt că s-a ajuns la o încetare a focului", a mărturisit pentru AFP Vasili, afirmând că va împlini 50 de ani duminică, dacă va "mai fi în viaţă".

Ali, în vârstă de 24 de ani, un student la medicină venit din Irak, susţine că s-a întors în Doneţk vineri după anunţarea armistiţiului. "Am auzit că totul va reveni la normal cu acest armistiţiu. Îmi place la Doneţk şi vreau să trăiesc în continuare aici şi să îmi termin studiile", a afirmat el.

La Mariupol, port strategic situat pe litoralul Mării Azov, care se temea în ultimele zile de un asalt al proruşilor, situaţia este, de asemenea, calmă.

Doi voluntari din batalionul Azov, care luptă alături de trupele ucrainene, au confirmat pentru AFP că noaptea a fost "foarte calmă" şi că nu au auzit niciun zgomot suspect.

Kievul şi rebelii proruşi au semnat, vineri, la Minsk un armistiţiu care să pună capăt unui conflict care durează de cinci luni în estul Ucrainei şi care s-a soldat cu 2.600 de morţi şi jumătate de milion de refugiaţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici