Noi ziare obţin acces la cele 250.000 de note diplomatice americane

Cotidianul norvegian Aftenposten împarte cu alte trei ziare din Suedia, Danemarca şi Germania cele 250.000 de note diplomatice americane pe care şi le-a procurat fără acordul WikiLeaks, potrivit directorului executiv al publicţiei suedeze Svenska Dagbladet (SvD), Martin Jönsson.

47 afișări
Imaginea articolului Noi ziare obţin acces la cele 250.000 de note diplomatice americane

Noi ziare obţin acces la cele 250.000 de note diplomatice americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aftenposten are acces la toate notele. Lucrăm cu Aftenposten (pentru) analizarea acestor documente", a declarat Jönsson duminică, adăugând că "Die Welt (Germania) şi Politiken (Danemarca) au fost selecţionate, de asemenea, pentru această colaborare".

Aftenposten a anunţat la 23 decembrie că a obţinut toate cele 250.000 de note diplomatice americane asupra cărora WikiLeaks a oferit exclusivitate unui număr de cinci mari publicaţii internaţionale: The Guardian (Marea Britanie), The New York Times (Statele Unite), Le Monde (Franţa), Der Spiegel (Germania) şi El Pais (Spania).

Confirmând politica Aftenposten de a nu încerca să publice totalitatea notelor ci de a le selecta pe cele mai semnificative, Jönsson a precizat că volumul documentelor este atât de mare, încât este "mai uşor din punct de vedere logistic să se lucreze în echipă".

SvD şi Aftenposten aparţin grupului norvegian Schibsted Media.

Aftenposten refuză să explice cum a procurat documentele WikiLeaks, iar Jönsson a refuzat, la rândul lui, să se exprime pe acest subiect.

De o lună, Aftenposten publică secretele diplomaţiei americane în ritmul său, fără să se preocupe de ritmul pe care a vrut să îl impună WikiLeaks.

SvD a publicat până în prezent "şapte sau opt" materiale bazate pe aceste note diplomatice, a precizat Jönsson.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici