Norvegia acuză că în spatele incidentelor cu drone se află "servicii secrete" străine. Fiul unui apropiat al lui Putin a fost arestat

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a acuzat miercuri servicii de "informaţii străine" că se află în spatele unei serii recente de zboruri "inacceptabile" de drone în ţară, arătând indirect cu degetul spre Rusia.

18283 afișări
Imaginea articolului Norvegia acuză că în spatele incidentelor cu drone se află "servicii secrete" străine. Fiul unui apropiat al lui Putin a fost arestat

Sursa foto: AP

Anterior, miercuri, poliţia norvegiană anunţase arestarea unui rus, fiul unui apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, acuzându-l că a pilotat ilegal o dronă în arhipelagul Svalbard, situat în regiunea geopolitică strategică Arctica.

Acesta a fost al şaptelea rus arestat în ultimele zile, suspectat că a pilotat ilegal drone sau a făcut fotografii în zone restricţionate din această ţară scandinavă, care are graniţă cu Rusia în nordul extrem, relatează France 24.

"În mod evident, este inacceptabil ca serviciile secrete străine să zboare cu drone deasupra aeroporturilor norvegiene", a declarat Store pentru televiziunea publică norvegiană NRK.

Comentariile sale au venit la doar câteva ore după ce o dronă a fost observată în apropierea aeroportului din Bergen, al doilea oraş ca mărime din Norvegia, suspendând pentru scurt timp traficul aerian.

Împreună cu alte câteva naţiuni occidentale, Norvegia a interzis ruşilor şi entităţilor ruseşti să survoleze teritoriul său după invazia Moscovei în Ucraina, fie că este vorba de drone sau aeronave.

Încălcarea acestei interdicţii se pedepseşte cu trei ani de închisoare, în timp ce fotografierea neautorizată poate merita o pedeapsă de un an.

Alertă maximă în Norvegia

O serie de zboruri misterioase de drone au fost observate în Norvegia în ultimele săptămâni.

Combinate cu presupusul sabotaj asupra conductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, observaţiile au determinat Oslo să consolideze securitatea în jurul infrastructurii strategice, în special a platformelor sale petroliere şi de gaze offshore.

Ultimul rus arestat în Norvegia a fost identificat ca fiind Andrei Yakunin, fiul fostului şef al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin, un apropiat al lui Putin.

În vârstă de 47 de ani şi având cetăţenie britanică şi rusă, Andrei Yakunin a fost arestat luni la Hammerfest, în nordul Norvegiei, potrivit poliţiei.

"Suspectul a recunoscut că a zburat cu o dronă în Svalbard", a declarat Anja Mikkelsen, oficial al poliţiei.

Situat la aproximativ 1.000 de kilometri (620 de mile) de Polul Nord, arhipelagul Svalbard este un teritoriu norvegian situat strategic în inima Arcticii.

Acesta găzduieşte o comunitate rusă relativ numeroasă, iar statutul său juridic special permite cetăţenilor străini să exploateze unele dintre resursele sale naturale.

Yakunin a fost plasat în arest preventiv pentru două săptămâni, iar dronele şi aparatele electronice aflate în posesia sa au fost confiscate, a precizat poliţia.

Luni, ambasada Rusiei la Oslo a declarat că "isteria" din Norvegia are un impact asupra "turiştilor obişnuiţi", calificând interdicţia impusă ruşilor de a utiliza drone ca fiind "nejustificată şi discriminatorie".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici