Noua Zeelandă este aproape să schimbe numele oficial al ţării. Maorii spun că actualul nume aminteşte de perioada colonială

Parlamentarii neozeelandezii doresc să renunţe la numele ţării care aminteşte de perioada colonială şi să adopte un altul - Aotearoa, un cuvânt Māori care se referă la norii despre care istoria orală a indigenilor spune că i-au ajutat pe primii navigatori polinezieni să ajungă aici.

31005 afișări
Imaginea articolului Noua Zeelandă este aproape să schimbe numele oficial al ţării. Maorii spun că actualul nume aminteşte de perioada colonială

În întreaga lume, mai multe ţări îşi regândesc identităţile pentru a răspunde resentimentelor faţă de trecutul lor colonial şi pentru a-şi făuri un nou viitor. În unele cazuri, acest lucru implică schimbarea şefului statului, cum ar fi ruperea legăturilor dintre Barbados şi monarhia britanică. În altele, a însemnat schimbarea numelui oficial, aşa cum a făcut Eswatini în 2018, când conducătorul său absolut a decis că nu mai trebuie să fie cunoscut sub numele de Swaziland. În ultimii ani, Australia şi-a modificat imnul naţional pentru că nu reflecta istoria sa aborigenă.

În Noua Zeelandă, chestiunea se apropie de final, deoarece o petiţie pentru redenumirea ţării Aotearoa a adunat peste 70.000 de semnături şi va fi analizată de o comisie parlamentară care ar putea recomanda un vot în Parlament, ar putea supune la referendum sau nu ar lua nicio măsură, scrie The Wall Street Journal.

"Este o realiniere la locul în care ne aflăm ca naţiune", a declarat Rawiri Waititi, co-lider al Partidului Māori, un mic partid din Parlament care a susţinut petiţia. "Nu este nimic de care să ne fie frică".

De-a lungul mai multor decenii, Aotearoa a devenit mai frecventă în vorbirea de zi cu zi. Apare pe bancnote şi paşapoarte şi este adesea în documentele guvernamentale, fie singură, fie combinat cu Noua Zeelandă. Când SUA şi Noua Zeelandă au emis o declaraţie comună în urma unei întâlniri a liderilor lor în luna mai, aceasta s-a referit la Jacinda Ardern ca prim-ministru al Aotearoa Noua Zeelandă. Māori este una dintre cele trei limbi oficiale din Noua Zeelandă, dar gradul de fluenţă a scăzut vertiginos, o moştenire a politicilor din epoca colonială care au restricţionat utilizarea acesteia.

Ardern salută utilizarea mai largă a denumirii Aotearoa, dar o schimbare oficială a numelui nu este explorată de guvern, a declarat o purtătoare de cuvânt a prim-ministrului. Printre cei care sunt în favoarea unui referendum se numără Christopher Luxon, liderul Partidului Naţional de opoziţie, care consideră că este o problemă care nu ar trebui să fie decisă de guvern.

Unii oficiali se tem că schimbarea numelui ţării ar putea afecta industria turismului, deoarece Noua Zeelandă este un brand puternic şi stabilit la nivel internaţional. "Ar fi ca şi cum BMW s-ar rebrandui ca Bavarian Motors", a spus primarul oraşului Queenstown.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici