Noul preşedinte din Coreea de Sud propune un plan pentru economia din Coreea de Nord

1940 afișări
Imaginea articolului Noul preşedinte din Coreea de Sud propune un plan pentru economia din Coreea de Nord

FOTO Reuters/ Twitter

Noul preşedinte al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a îndemnat Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare în schimbul unui plan îndrăzneţ privind reabilitarea economiei. Propunerea a fost făcută în discursul de învestitură, anunţă CNN.

Noul preşedinte sud-coreean Yoon Suk Yeol a promis un „plan îndrăzneţ" pentru a consolida economia Coreei de Nord în schimbul denuclearizării, în discursul său de învestitură de marţi. Yoon, un conservator din partea Partidului Puterii Poporului, a făcut aceste remarci după ce a depus jurământul în cadrul unei ceremonii în capitala Seul.

„Astăzi, ne confruntăm cu multiple crize. În calitate de nou preşedinte, mă simt profund umilit de datoria impresionantă de a conduce naţiunea noastră pentru a ieşi din cele mai recente crize", a adăugat el. "Sunt, de asemenea, recunoscător că mi s-a încredinţat de către oamenii acestei mari naţiuni. Sunt încrezător că, încă o dată, vom învinge”, a declarat Yoon, menţionând pandemia, schimbările climatice şi o serie de probleme economice şi sociale.

Vorbind în faţa parlamentului, Yoon a calificat programul de arme nucleare al Coreei de Nord drept o „ameninţare" pentru regiune. El a adăugat că uşa dialogului rămâne deschisă şi a propus să contribuie la îmbunătăţirea vieţii în Coreea de Nord în schimbul asigurării securităţii.

„Dacă Coreea de Nord se angajează cu adevărat într-un proces de denuclearizare completă, suntem pregătiţi să lucrăm cu comunitatea internaţională pentru a prezenta un plan îndrăzneţ care va consolida în mod considerabil economia Coreei de Nord şi va îmbunătăţi viaţa poporului său", a spus Yoon Suk Yeol.

Denuclearizarea ar „contribui în mare măsură la aducerea unei păci durabile şi a prosperităţii în Peninsula Coreeană şi dincolo de ea", a adăugat el.

În timpul campaniei sale electorale, Yoon a promis că va adopta o poziţie mai dură faţă de Coreea de Nord, o diferenţă faţă de abordarea fostului preşedinte, care a promovat în mod constant reconcilierea paşnică. În schimb, Yoon a promis să nu relaxeze sancţiunile sau să pregătească un tratat de pace până când Nordul „nu va face eforturi active pentru o denuclearizare completă şi verificabilă", afirmând la începutul acestui an că va construi „o forţă militară puternică care poate descuraja în mod sigur orice provocare".

Tensiunile dintre cele două ţări au fost deosebit de mari în ultima vreme, pe fondul unei creşteri recente a numărului testelor nord-coreene cu rachete. Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, acesta fiind al doilea test dintr-o săptămână şi al 14-lea test din acest an. Prin comparaţie, Coreea de Nord a efectuat doar patru teste în 2020 şi opt în 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici