O delegaţie AIEA va merge la Teheran pentru a discuta despre uraniul depistat într-un complex secret

O delegaţie de inspectori din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică va face o vizită săptămâna viitoare la Teheran pentru a cere explicaţii Iranului privind originea particulelor de uraniu depistate într-un complex nedeclarat până acum, a declarat joi şeful AIEA, Cornel Feruţă.

275 afișări
Imaginea articolului O delegaţie AIEA va merge la Teheran pentru a discuta despre uraniul depistat într-un complex secret

O delegaţie AIEA va merge la Teheran pentru a discuta despre uraniul depistat într-un complex secret

Conform unei informaţii transmise în luna septembrie de agenţia de presă Reuters, particulele radioactive au fost depistate de inspectorii AIEA într-un complex indicat în 2018 de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, pe care l-a numit un „depozit atomic secret”. Teheranul a transmis că instalaţia este o unitate de spălat covoare.

În urmă cu două săptămâni, AIEA a confirmat statelor membre că probele de mediu prelevate din locaţia încă nespecificată au arătat particule de uraniu care a fost prelucrat, dar care nu a fost îmbogăţit.

„Am continuat interacţiunile cu Iranul de atunci, dar nu am primit nicio informaţie suplimentară, iar problema rămâne nesoluţionată", a declarat directorul general al AIEA, Cornel Feruţă, într-o şedinţă trimestrială a Consiliului de Guvernatori al agenţiei formate din 35 de naţiuni cu sediul la Viena.

„Întâlnirea dintre delegaţia Agenţiei şi Iran este programată pentru săptămâna viitoare la Teheran pentru a continua discuţia. Este esenţial ca Iranul să colaboreze cu Agenţia pentru a rezolva prompt această problemă", a adăugat Feruţă.

Feruţă a transmis de asemenea, în septembrie, Iranului că „timpul este esenţial” în clarificarea originii particulelor. AIEA a constatat că explicaţiile date până acum de Iran nu au fost convingătoare.

Taguri:
iran,
aiea,
uraniu

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici