O nouă criză a migraţiei. După incidentele de ieri, un nou val este de aşteptat să forţeze intrarea în UE

  • Guvernul lui Lukaşenco neagă fabricarea unei crize a migranţilor.
  • Ieri au fost înregistrate 309 încercări de treceri ilegale ale frontierei.
  • Premierul polonez a discutat cu omologii săi din Letonia şi Lituania şi au în vedere convocarea Consiliului de Securitate Naţională.
3625 afișări
Imaginea articolului O nouă criză a migraţiei. După incidentele de ieri, un nou val este de aşteptat să forţeze intrarea în UE

Sursa foto: AP

Sute de migranţi au forţat frontiera dintre Belarus şi Polonia, au distrus gardul pe care Polonia îl făcuse la graniţă şi au fost respinşi cu gaze lacrimogene. Migranţii care se îndreptau către frontiera dintre Belarus şi Polonia au fost aşteptaţi de 28.000 de poliţişti şi soldaţi. Guvernul lui Lukaşenko a negat în mod repetat fabricarea unei crize a migranţilor, dând vina pe Occident pentru trecerea şi tratamentul acestora. Belarusul a confirmat că mulţi refugiaţi se îndreptau spre graniţa poloneză, dar a spus că Varşovia adoptă o „atitudine inumană”.
 
Informaţiile care vin de la Minsk arată că al doilea val uriaş de migranţi care urmează să apară la graniţa polono-belarusă poate fi aşteptat mâine, în timp ce Polonia a convocat, deja, de urgenţă Parlamentul pentru a lua decizii cu privire la criza migranţilor. Premierul polonez a discutat cu omologii săi din Lituania şi Letonia cu privire la gestionarea crizei şi are în vedere şi convocarea Consiliului de Securitate Naţională. Uniunea Europeană, din care fac parte Polonia şi Lituania, acuză Minskul că încurajează migranţii din Orientul Mijlociu şi Africa să treacă în UE prin Belarus, fiind o formă de război hibrid şi o răzbunare pentru sancţiunile occidentale impuse guvernului Lukaşenko pentru abuzuri împotriva drepturilor omului.
 
Oficialii lituanieni, pe de cealaltă parte, spun că ar putea introduce stare de urgenţă la graniţa cu Belarus.
 
Poliţia de frontieră a transmis în anunţul de marţi: „Ieri am înregistrat 309 încercări de trecere ilegală a frontierei. Au fost reţinute 17 persoane (în principal cetăţeni irakieni). Au fost emise 85 de decizii de părăsire a teritoriului Republicii Polone. 6 persoane (2 cetăţeni din Ucraina, 1 cetăţean al Uzbekistanului, 1 cetăţean al Siriei, 1 cetăţean suedez, 1 cetăţean german). Am împiedicat încercările rămase."
 
Europarlamentarul Maciej Konieczny , care a observat deseori personal situaţia de criză de la graniţa cu Belarus, a scris pe Twitter: „Ne aşteaptă o perioadă dificilă la graniţa de est. Indiferent de amploarea provocării, viaţa umană trebuie să fie cea mai importantă pentru noi. Lăsaţi oamenii înşelaţi să se întoarcă acasă. care nu se pot întoarce în siguranţă. Să arătăm diferenţa dintre Polonia şi dictatura lui Lukaşenko".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici