O nouă provocare: Cine va fi succesorul lui Osama ben Laden?

Agenţiile de spionaj americane anchetează dacă al-Qaida a stabilit cine va prelua conducerea reţelei după moartea lui Osama ben Laden, informează Washington Times în ediţia electronică.

410 afișări
Imaginea articolului O nouă provocare: Cine va fi succesorul lui Osama ben Laden?

O nouă provocare: Cine va fi succesorul lui Osama ben Laden? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit experţilor, regulamentul intern al reţelei al-Qaida prevede că adjunctul lui ben Laden, Ayman al Zawahiri, devine automat lider interimar. Dar nu există dovezi că va fi acceptat de alţi membri ai organizaţiei.

"Comandanţii de rang înalt ai al-Qaida au făcut un jurământ de loialitate faţă de ben Laden, dar acesta nu este transferabil", explică Mary Habeck, fost expert la Consiliul american pentru Securitatea Naţională.

Juan Zarate, fost adjunct al consilierului pentru Securitate Naţională în timpul Administraţiei George W. Bush, apreciază că al-Qaida va trebui să conştientizeze că transferul de putere înseamnă transferul loialităţii.

Ziarul Asia Times relata săptămâna trecută că membrii conducerii al-Qaida s-au întrunit pentru desemnarea succesorului lui ben Laden. Potrivit serviciilor de informaţii americane, Consiliul de conducere (Shura) al reţelei al-Qaida are 30 de membri.

Potrivit Daily Mail, pakistanezul Ilyas Kashmiri, căruia i se atribuie o serie de comploturi ce vizau Europa, ar putea fi succesorul lui Osama ben Laden.

"Acest personaj este în ascensiune de câţiva ani. Probabil este pe lista scurtă a reţelei al-Qaida", subliniază un oficial american.

Kashmiri a făcut parte din unităţile speciale ale armatei pakistaneze care s-au ocupat în anii 1980 de antrenarea mujahedinilor pentru a lupta împotriva trupelor sovietice din Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici