O nouă zi de proteste în Franţa împotriva reformei lui Macron de a creşte vârsta de pensionare

Guvernul Franţei se confruntă, sâmbătă, cu o a şaptea zi de manifestaţii împotriva planurilor de reformă a pensiilor ale preşedintelui Emmanuel Macron, pe fondul grevelor continue care au afectat rafinăriile, transportul public şi colectarea gunoiului.

314 afișări
Imaginea articolului O nouă zi de proteste în Franţa împotriva reformei lui Macron de a creşte vârsta de pensionare

O coaliţie a sindicatelor franceze, menţinând o rară demonstraţie de unitate de când a fost lansată mişcarea de protest la sfârşitul lunii ianuarie, speră să menţină presiunea asupra guvernului pentru a retrage reforma, a cărei măsură cheie este o prelungire cu doi ani a vârstei de pensionare la 64 de ani.

Potrivit cifrelor ministerului de interne, până la 1 milion de persoane sunt aşteptate să ia parte la peste 200 de marşuri în întreaga ţară, în timp ce Senatul continuă să examineze reforma, un posibil vot asupra textului din partea camerei superioare a Parlamentului fiind aşteptat până duminică seara, informează agenţia Reuters.

Demonstraţiile au început la ora locală 10.00 pe străzile marilor oraşe, inclusiv Toulouse şi Nisa. Un marş la Paris este programat să înceapă la ora 14.00.

Marţi, 1,28 milioane de persoane au ieşit în stradă la demonstraţii, cea mai mare prezenţă de la începutul mişcării de protest, potrivit cifrelor guvernamentale. Sindicatele au estimat totalul la 3,5 milioane de persoane. Sondajele de opinie arată că majoritatea alegătorilor se opun planului lui Macron.

Senatul, cu înclinaţii de dreapta, care se aliniază cu partidul centrist Renaissance al lui Macron, ar trebui să voteze în favoarea reformei pensiilor, dar, în acest caz, proiectul de lege va fi apoi revizuit de o comisie mixtă formată din parlamentari ai Camerei inferioare şi ai Camerei superioare, probabil săptămâna viitoare.

În cazul în care comisia va ajunge la un acord asupra unui text, probabil că va avea loc un vot final în ambele camere, dar, în camera inferioară a Parlamentului, unde majoritatea partidului lui Macron este relativă, rezultatul unui astfel de vot pare încă incert.

"Multe lucruri se pot întâmpla încă săptămâna viitoare", a declarat pentru radio Franceinfo Marylise Leon, secretar general adjunct al sindicatului CFDT, cel mai mare din ţară. "Va fi votat textul în Adunarea Naţională? Trebuie să ne mobilizăm. Este acum sau niciodată".

O zi suplimentară de greve şi proteste la nivel naţional este planificată pentru 15 martie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici