Obama nu va interveni într-o anchetă federală privind cazul uciderii tânărului de culoare Trayvon Martin

Barack Obama nu va interveni într-o anchetă federală cu privire la cazul Trayvon Martin, a anunţat luni Casa Albă, după două zile de la achitarea de către un juriu, în Florida, a lui George Zimmerman, cel care l-a ucis pe tânărul de culoare în 2012.

127 afișări
Imaginea articolului Obama nu va interveni într-o anchetă federală privind cazul uciderii tânărului de culoare Trayvon Martin

Obama nu va interveni într-o anchetă federală privind cazul uciderii tânărului de culoare Trayvon Martin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este vorba despre o decizie adoptată de către Departamentul Justiţiei, de procurori experimentaţi", a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedinţiei americane.

"Nu este un caz în care se implică preşedintele", a adăugat el, într-o conferinţă de presă obişnuită.

Trayvon Martin a fost ucis la vârsta de 17 ani, în februarie 2012, de către George Zimmerman, în vârstă de 29 de ani. Acesta din urmă a fost achitat sâmbătă de un juriu alcătuit din şase femei, în urma unui proces intentat de statul Florida (sud-est). Avocaţii apărării au pledat pentru legitimă apărare.

Cazul a provocat o emoţie considerabilă în Statele Unite, asociaţii de apărarea drepturilor omului apreciind că adolescentul a fost victima unei discriminări pe bază de profil rasial.

După o lună de la moartea tânărului, în martie 2012, Obama a pus capăt tăcerii şi a declarat că "dacă (ar) avea un fiu, ar semăna cu Trayvon".

Preşedintele a emis duminică un rar comunicat privind o decizie a justiţiei, îndemnând la calm.

El a afirmat că moartea lui Trayvon Martin constituie o "tragedie nu doar pentru familia sa, nu doar pentru o comunitate, ci pentru America" şi a cerut americanilor "să extindă cercul compasiunii şi înţelegerii".

Tot duminică, secretarul Justiţiei a declarat că este deschisă o anchetă asupra cazului, încă de anul trecut, vizând o eventuală procedură judiciară la nivel federal împotriva lui George Zimmerman, în cadrul legilor care condamnă violenţe comise, între altele, din cauza rasei sau apartenenţei etnice a victimei.

Această anchetă a fost reactivată după pronunţarea verdictului în Florida.

"Indiferent ce va stabili (ancheta), apreciez că această tregedie este o nouă ocazie pentru ca ţara noastră să vorbească în mod onest despre problemele complicate şi marcate de emoţie provocate de acest caz", a declarat luni Eric Holder, secretarul Justiţiei, fără vorbească despre fondul cazului. "Nu ar trebui, aşa cum am făcut uneori în trecut, să lăsăm această ocazie să treacă", a adăugat el.

Însă pentru a putea angaja o procedură, este necesar ca Departamentul Justiţiei să dovedească faptul că George Zimmerman era motivat de o "animozitate" de natură rasială atunci când a tras asupra lui Trayvon Martin, un lucru dificil de atins.

Procurori din Florida au optat să nu utilizeze argumentul rasist în cursul procesului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici