Occidentul ar putea abandona Crimeea pe mâna lui Putin, în schimbul apropierii Ucrainei de UE

Criza ucraineană riscă să conducă la o soluţie dureroasă, cu care Occidentul nu este de acord, dar pe care ar putea să fie nevoit să o accepte, şi anume să abandoneze Crimeea pe mâna lui Vladimir Putin pentru a salva independenţa Ucrainei.

1649 afișări
Imaginea articolului Occidentul ar putea abandona Crimeea pe mâna lui Putin, în schimbul apropierii Ucrainei de UE

Occidentul ar putea abandona Crimeea pe mâna lui Putin, în schimbul apropierii Ucrainei de UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această împărţire între marile puteri necesită ca anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea să satisfacă ambiţia preşedintelui rus de a rămâne în Istorie ca cel care a restaurat puterea Rusiei, afectată de prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice.

O asemenea strategie ar putea să-i aducă critici preşedintelui american Barack Obama şi să displacă foştilor sateliţi ai fostei URSS din Europa de Est, care se tem pentru securitatea lor.

Niciuna dintre marile puteri nu pare pregătită să înfrunte Rusia pentru a apăra Crimeea, o regiune pe care liderul sovietic Nikita Hruşciov a desprins-o din Rusia în 1954 şi a "dat-o" Ucrainei, în cadrul URSS.

În acelaşi timp, occidentalii ar vrea să vadă Ucraina ieşind din zona de influenţă a Moscovei, având astfel o ţară prietenă la frontiera cu Rusia.

"Occidentul poate să decidă să se uite în altă parte şi să se facă că nu vede ocuparea (Crimeei), dar doar dacă Putin recunoaşte Guvernul ucrainean actual", apreciază profesorul Alexander Motyl de la Universitatea Rutgers din Newark, în New Jersey.

"El ar trebui să furnizeze garanţii foarte explicite Occidentului", adaugă acest expert în Ucraina.

"Din nefericire, nimic din discursul sau acţiunea lui Putin nu permite să ne gândim că se va opri la Crimeea", a adăugat el.

James Nixey, un expert de la Chatham House din Londra, a apreciat, din contră, că stăpânul Kremlinului nu vrea să meargă mai departe. Preşedintele rus "şi-a atins deja obiectivul pe care-l viza", iar "Crimeea este piedută".

"Retrasarea hărţii"

Pentru moment, ideea unui compromis nu este deloc opinia oficială a Occidentului. "Dacă Crimeea va fi anexată, nu vom recunoaşte un referendum care să treacă Crimeea de la Ucraina la Rusia", asigură adunctul consilierului american pentru Securitate Naţională Tony Blinken.

Cancelarul german Angela Merkel, de obicei prudentă cu privire la Moscova, i-a spus în mod ferm lui Putin că referendumul de la 16 martie privind anexarea Crimeei la Rusia este "ilegal". Ea a subliniat asupra unei "anexări", potrivit unui parlamentar german.

Statele baltice, ocupate şi anexate de către fosta Uniune Sovietică la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, sunt deosebit de îngrijorate.

Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite i-a îndemnat pe liderii europeni să "conştientizeze faptul că Rusia încearcă să redeseneze harta frontierelor Europei postbelice".

Cu toate acetea, în opinia unor analişti Putin caută doar să-i "pedepsească" pe noii lideri ucraineni, păstrând aparenţa unei relaţii de lucru cu Occidentul.

"Pentru Rusia, pierderea influenţei asupra Ucrainei este un lucru, dar să-şi slăbească strânsoarea în care ţine Crimeea şi, deci, accesul la una dintre principalele două flote ale Marinei sale este altceva, este mult mai important şi ar fi foarte greu de îngiţit", afirmă Erik Nielsen de la grupul bancar italian UniCredit.

Analistul apreciază că Putin vrea să "pedepsească Ucraina ca ţară pentru înclinaţiile sale occidentale", dar nu vrea ca "tensiuni inevitabile cu Occidentul să depăşească niveluri acceptabile pe plan politic şi economic".

De ce s-ar opri Putin?

Moscova a oferit locuitorilor Crimeei prestaţii sociale mai mari decât cele plătite de către Kiev, ceea ce face probabil un vot masiv în favoarea alipirii peninsulei la Rusia, duminică.

Însă majoritatea analiştilor apreciază că Occidentul nu va recunoaşte niciodată această alipire, chiar dacă o ca accepta în mod tacit, ca pe un fapt împlinit.

Steven Pifer, un cercetător la Brookings Institution din Washington, susţine că absenţa unei condamnări ferme generale şi anexarea nu va face altceva decât să-l încurajeze pe Putin să intervină şi mai mult în afacerile Ucrainei şi altor foste ţări membre ale Uniunii Sovietice.

"Ar fi o eroare ca Occidentul să «accepte» anexarea Crimeei în speranţa că Putin va lăsa în pace restul Ucrainei", subliniază fostul ambasador american la Kiev.

Statele Unite speră în continuare că promisiunea unei autonomii mai mari în relaţiile cu Kievul - cealaltă opţiune oferită participanţilor la referendumul prevăzut în Crimeea - va salva integritatea teritoriului Ucrainei şi va conduce la un eşec al planurilor expansioniste ruse.

"Am fost încurajat de declaraţiile premierului (Arseni) Iaţeniuk şi ale altor reprezentanţi, potrivit cărora Guvernul ucrainean este deschis acordării unei autonomii mai mari locuitorilor din Crimeea", le-a declarat actualul ambasador al Statelor Unite la Kiev, Geoffrey Pyatt, unor jurnalişti.

"Însă este un lucru pe care ucrainenii este necesar să îl decidă în cadrul constituţional, iar acest lucru nu poate avea loc sub ameninţarea puştii", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici