Oficial israelian: Turneul lui Biden ar putea permite crearea unei zone de liber-schimb în Orientul Mijlociu

Guvernul Israelului sugerează că turneul preşedintelui SUA, Joseph Biden, va permite constituirea unei comunităţi de liber-schimb în Orientul Mijlociu, inclusiv cu participarea Arabiei Saudite.

239 afișări
Imaginea articolului Oficial israelian: Turneul lui Biden ar putea permite crearea unei zone de liber-schimb în Orientul Mijlociu

"Ne aşteptăm la crearea unei pieţe comune în Orientul Mijlociu. Este o mare provocare. Va schimba realitatea de la un capăt la celălalt, atât în materie de securitate, cât şi din punct de vedere economic. Prin urmare, sper că în cursul turneului preşedintelui Biden accentul va fi pus pe crearea unei noi pieţe în Orientul Mijlociu", a declarat ministrul israelian de Finanţe, Avigdor Liberman, în cursul unui seminar organizat de publicaţia Calcalist, potrivit site-ului Ynetnews.com. Ministrul israelian de Finanţe a evocat inclusiv ideea construirii unei "autostrăzi care să traverseze Orientuil Mijlociu" şi a unei reţele de cale ferată.

Casa Albă a anunţat că turneul preşedintelui Joseph Biden în Orientul Mijlociu are rolul "extinderii cooperării economice şi în materie de securitate".

"În mod categoric, este posibil să începem să vorbim despre potenţialul extinderii pieţelor noastre regionale. Nu este o coincidenţă faptul că Biden va pleca din Israel spre Arabia Saudită cu un zbor direct", a afirmat, la rândul său, Eyal Hulata, consilierul guvernamental israelian pentru Siguranţă Naţională.

Preşedintele Biden se va afla în Israel pe 13-14 iulie, iar apoi va merge la Ramallah, în Cisiordania, pentru o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Ulterior, Biden se va deplasa în Arabia Saudită, pentru o reuniune a Consiliului de Cooperare din zona Golfului.

Preşedintele SUA a semnalat, potrivit cotidianului The Jerusalem Post, că obiectivul turneului în Orientul Mijlociu este "aprofundarea integrării Israelului în regiune", sugerând astfel că ar putea fi normalizate relaţiile diplomatice cu state arabe. În ultimii ani, Israelul a normalizat relaţiile cu Emiratele Arabe Unite, cu Bahrainul şi cu Marocul. De asemenea, au fost iniţiate procedurile pentru normalizarea relaţiilor cu Sudanul.

Conform unor surse, Statele Unite şi Israelul depun eforturi pentru crearea unei alianţe de securitate cu state arabe în scopul contracarării atacurilor balistice iraniene în Orientul Mijlociu. Proiectul ar urma să conecteze o reţea de radare antiaeriene şi sisteme balistice din Arabia Saudită, Oman, Kuwait, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iordania şi Egipt, prin utilizarea de tehnologie antiaeriană israeliană şi prin intermediul bazelor militare americane din Orientul Mijlociu. Proiectul s-ar putea concretiza în cursul turneului preşedintelui Biden în Orientul Mijlociu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici