Olaf Scholz nu oferă Ucrainei noi tipuri de armament, dar invită Kievul să cumpere din Germania

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a invitat Ucraina să cumpere armament de fabricaţie germană şi a justificat decizia de a nu livra noi tipuri de echipamente militare armatei ucrainene, argumentând că toţi aliaţii apropiaţi ai Berlinului au poziţii similare.

2724 afișări
Imaginea articolului Olaf Scholz nu oferă Ucrainei noi tipuri de armament, dar invită Kievul să cumpere din Germania

Sursa foto: MediafaxFoto

"Am cerut industriei germane de armament să ne spună ce tipuri de materiale poate livra în termen scurt. Ucraina a făcut excepţie de la această listă, dar îi furnizăm noi fondurile necesare pentru achiziţii", a afirmat marţi seară Olaf Scholz, citat de publicaţia Die Welt.

Cancelarul Germaniei a evitat să facă vreo referire la livrări directe de armament greu Ucrainei. Până acum, Germania a furnizat Ucrainei armament defensiv uşor şi, în pofida presiunilor unor politicieni, a evitat să furnizeze tancuri şi alte vehicule blindate. Olaf Scholz a subliniat că nu doar el a luat o astfel de hotărâre. "Observaţi ce fac şi aliaţii noştri apropiaţi, au ajuns la aceleaşi concluzii", a argumentat Olaf Scholz, citat de cotidianul Financial Times.

Oficiali ucraineni, dar şi unii politicieni germani, inclusiv din formaţiunile aflate la guvernare, au pledat pentru oferirea de armament greu Ucrainei, dar Guvernul Olaf Scholz nu a dat curs solicitărilor. De altfel, cancelarul a subliniat marţi că Germania va susţine alte state NATO, din estul Europei, să furnizeze Ucrainei sisteme militare de fabricaţie rusă. "Nu este nicio coincidenţă că toţi partenerii Germaniei au ajuns la aceeaşi concluzie; este logic să transferăm sisteme pe care le au partenerii NATO din estul Europei", a insistat Olaf Scholz.

Guvernul german a anunţat sâmbătă că pregăteşte alocarea a două miliarde de euro pentru asistenţă militară suplimentară, în contextul conflictului din Ucraina. Administraţia de la Kiev va primi un miliard de euro. Germania va oferi 400 de milioane de euro Instrumentului european pentru pace (EPF), un mecanism extrabugetar prin care este oferită asistenţă militară Ucrainei în contextul conflictului militar cu Rusia. Alte 600 de milioane de euro sunt destinate cheltuielilor militare ale Germaniei şi ale altor aliaţi europeni, au precizat surse guvernamentale de la Berlin citate de agenţia DPA şi de publicaţia Der Spiegel.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici