Olanda promite un sediu de 250-300 de milioane de euro pentru Agenţia UE a Medicamentului, dorită şi de România

Olanda a prezentat, marţi, oferta pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului din Londra în Amsterdam, în contextul Brexit, Guvernul olandez angajându-se să facă investiţii de 250-300 de milioane de euro pentru construirea sediului instituţiei dorite şi de România.

1053 afișări
Imaginea articolului Olanda promite un sediu de 250-300 de milioane de euro pentru Agenţia UE a Medicamentului, dorită şi de România

Olanda promite un sediu de 250-300 de milioane de eurp pentru Agenţia UE a Medicamentului, dorită şi de România (Imagine: Shutterstock)

Guvernul Olandei şi Consiliul municipal din Amsterdam intenţionează să aloce două milioane de euro pentru prezentarea ofertei în licitaţie. Anunţul a fost făcut marţi de viceprimarul oraşului Amsterdam, Kajsa Ollongren, potrivit publicaţiei EUObserver.

Dacă Uniunea Europeană va decide mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului la Amsterdam, Olanda va aloca încă 250-300 de milioane de euro pentru construirea unui sediu al instituţiei. În plus, Olanda va investi încă două milioane de euro pentru dezvoltarea Consiliului olandez de evaluare a medicamentelor şi opt milioane de euro în sistemul UE de reglementare în acest domeniu.

Începând din martie 2019, Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană, acest lucru necesitând transferul sediilor Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) şi Autorităţii Bancare Europene (ABE). Decizia finală privind mutarea sediilor celor două agenţii este aşteptată în noiembrie.

Recent, surse citate de revista germană WirtschaftsWoche afirmau că Germania şi Franţa au stabilit deja să găzduiască, post-Brexit, noile sedii ale Autorităţii Bancare Europene (ABE) şi Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM), însă oficiali guvernamentali germani şi francezi au negat informaţiile.

România a manifestat interes pentru a găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului.

Consiliul UE a propus o serie de criterii obiective, precum acces la infrastructură şi servicii, privind relocarea, în contextul Brexit, a instituţiilor, inclusiv a Agenţiei Europene a Medicamentului, care au acum sedii în Marea Britanie, scrie EUObserver, care estimează că decizia va fi totuşi politică.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici