Olanda, supusă presiunilor pentru a autoriza aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Olanda este supusă presiunilor de către partenerii săi pentru a autoriza aderarea României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie Schengen, într-un proiect de declaraţie prezentat joi liderilor UE reuniţi în summit la Bruxelles.

2850 afișări
Imaginea articolului Olanda, supusă presiunilor pentru a autoriza aderarea României şi Bulgariei la Schengen

Premierul olandez Mark Rutte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Toate condiţiile au fost îndeplinite pentru a permite adoptarea unei decizii privind aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, iar Consiliul este invitat să o adopte cât mai rapid posibil", precizează proiectul, consultat de AFP.

"Dacă va fi necesar, Consiliul European va reveni asupra subiectului la reuniunea sa din martie 2012", adaugă textul.

Guvernul olandez este singurul care blochează aceste aderări, după decizia Finlandei din noiembrie de a renunţa la opoziţia sa.

Olanda îşi justifică opoziţia prin rezultatele insuficiente ale celor două ţări în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Extinderea spaţiului Schengen necesită consimţământul în unanimitate al statelor membre.

Spaţiul Schengen, care se întinde din Portugalia până în Polonia şi în care călătorii pot circula liber pe cale terestră sau aeriană, cu o simplă carte de identitate, a fost obiectul unor tensiuni importante din cauza temerilor legate de imigraţia clandestină.

România a acuzat Guvernul olandez de centru-dreapta, condus de Mark Rutte, că este ostaticul extremei-drepte, deoarece guvernează cu sprijinul Partidului Libertăţii al lui Geert Wilders.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici