Opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen lasă Olanda izolată şi sub presiune la summitul UE

Olanda va fi sub presiune la summitul UE de la Bruxelles, care începe joi, având în vedere opoziţia manifestată de această ţară faţă de aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, comentează cotidianul Telegraaf în ediţia de joi.

1804 afișări
Imaginea articolului Opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen lasă Olanda izolată şi sub presiune la summitul UE

Opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen lasă Olanda izolată şi sub presiune la summitul UE

Olanda a rămas izolată în opoziţia sa faţă de aderarea celor două ţări, după ce Finlanda a renunţat la această poziţie, şi susţine că nu va fi de acord cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen până când acestea nu vor depune mai multe eforturi pentru a combate corupţia şi crima organizată, scrie dutchnews.nl.

Olanda a subliniat, cel mai recent la 24 noiembrie, că rămâne hotărâtă să ţină Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen până când cele două ţări vor prezenta dovezi privind progresele înregistrate în lupta împotriva corupţiei, relatează site-ul Novinite.com.

"Este 100 la sută sigur. Nu trebuie să ajungă pe agenda (summitului UE). Pentru noi, răspunsul este clar", a declarat la Bruxelles ministrul olandez al Imigraţiei şi Azilului, Gerd Leers, referindu-se la o propunere de a discuta subiectul la summitul liderilor Uniunii Europene din 9 decembrie. România şi Bulgaria "trebuie să demonstreze mai întâi. Acest lucru este mai important decât găsirea unei soluţii", a adăugat ministrul.

Bruxelles-ul a propus o aderare în etape: mai întâi cu eliminarea frontierelor aeriene şi maritime, apoi a celor terestre.

La 14 noiembrie, Finlanda a anunţat, prin vocea ministrului finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, că este de acord cu o soluţie de compromis care să permită aderarea etapizată a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie, în Consiliul JAI. Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare. Decizia de aderare se ia numai în condiţiile existenţei unui consens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici