ONU anunţă că "sute de copii" afgani au murit în bombardamentele americane din ultimii ani

ONU a denunţat, într-un raport consultat vineri, moartea a "sute de copii" afgani în atacuri şi bombardamente comise, în special, de armata americană în cursul ultimilor ani.

204 afișări
Imaginea articolului ONU anunţă că "sute de copii" afgani au murit în bombardamentele americane din ultimii ani

ONU anunţă că "sute de copii" afgani au murit în bombardamentele americane din ultimii ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest document, adoptat la 1 februarie, Comitetul pentru Drepturile Copilului (CDC) "anunţă sute de copii ucişi în timpul atacurilor şi bombardamentelor forţelor armate americane".

În 2011, aproximativ 110 copii au fost ucişi, iar alţi 68 răniţi din cauza bombardamentelor armatei afgane şi ISAF, forţa armată NATO în Afganistan (unde două treimi dintre militari sunt americani), potrivit unui raport ONU apărut în aprilie anul trecut.

Majoritatea atacurilor aeriene din Afganistan a fost efectuată de armată americană.

Pierderile sunt cauzate mai ales de "lipsa măsurilor de precauţie" şi de "utilizarea forţei fără discernământ", punctează CDC, care s-a declarat "puternic preocupat" că "forţele armate responsabile de asasinarea copiilor nu au fost trase la răspundere".

Autorităţile americane nu au comentat raportul. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a declarat joi pentru presă că nu a consultat documentul, dar o va face în scurt timp.

Conform UNICEF, agenţia ONU pentru copii, 1.756 de copii afgani au fost ucişi sau răniţi în 2011, adică 4,8 pe zi, faţă de 1.396 în 2010, majoritatea de către talibani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici