Opoziţia din SUA vrea să ancheteze reacţia privind balonul din China /Alte incidente, raportate în ultimii ani

Opoziţia republicană de la Washington intenţionează să lanseze o anchetă asupra modului în care Administraţia Joseph Biden a reacţionat la cazul balonului din China depistat în spaţiul aerian american, iar, conform unor surse, în ultimii ani au existat alte incidente similare.

965 afișări
Imaginea articolului Opoziţia din SUA vrea să ancheteze reacţia privind balonul din China /Alte incidente, raportate în ultimii ani

Sursa foto: Profimedia

Preşedintele Biden a autorizat doborârea balonului de recunoaştere al Chinei la câteva zile după ce fusese depistat. Aparatul de zbor a fost distrus sâmbătă, cu o rachetă, în largul coastelor statului Carolina de Sud.

Liderii republicani cred că balonul de spionaj ar fi trebuit doborât mult mai rapid. "Voi cere răspunsuri, iar Administraţia va fi trasă la răspundere pentru demonstraţia penibilă de slăbiciune", a declarat congresmanul republican Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor.

"Vom cere informaţii detaliate şi vor fi stabiliţi următorii paşi", a afirmat un purtător de cuvânt al Comisiei parlamentare, citat de site-ul Axios.com.

Liderii republicani vor să analizeze reacţia la acest incident în cadrul unei investigaţii mai ample privind politica externă şi activităţile militare decise de Administraţia Biden. "În pofida unui buget militar de 850 de miliarde de dolari, cetăţenii americani se uitau practic pe ferestre şi urmăreau o aeronavă a unui adversar zburând în mod neautorizat", a declarat congresmanul republican Mike Gallagher, preşedintele Comisiei speciale care evaluează "competiţia strategică" dintre Statele Unite şi China. Mike Gallagher a catalogat situaţia drept o "umilinţă diplomatică" produsă înaintea vizitei în China a secretarului de Stat american Antony Blinken, care a anulat deplasarea din cauza incidentului.

Conform unor surse citate de publicaţia The Hill, în timpul Administraţiei Donald Trump, în spaţiul aerian american au fost depistate de cel puţin trei ori baloane de spionaj aparţinând Chinei. "Baloane de supraveghere ale Chinei au tranzitat scurt timp spaţiul aerian american de cel puţin trei ori în timpul mandatului Administraţiei precedente, iar încă o dată la începutul mandatului actualei Administraţii, dar niciodată nu atât de mult timp. Am discutat direct cu oficiali chinezi prin multiple canale, dar mai degrabă decât să abordeze intruziunile în spaţiul nostru aerian, au oferit explicaţii lipsite de credibilitate", a afirmat un oficial din domeniul apărării.

Fostul preşedinte Donald Trump a negat că în timpul mandatului său au fost astfel de incidente, catalogând dezvăluirile drept "dezinformare". "Incidentul cu balonul chinez este o ruşine, la fel ca spectacolul de groază din Afganistan şi toate aspectele asociate Administraţiei profund incompetente a lui Biden", a afirmat Trump.

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement doborârea balonului chinez depistat în spaţiul aerian american, ameninţând cu reacţii. "China dezaprobă vehement şi protestează faţă de atacul asupra unui aparat civil fără echipaj. Utilizarea forţei de către Statele Unite este în mod clar o reacţie exagerată şi o încălcare gravă a practicilor internaţionale", a transmis Ministerul chinez de Externe, conform publicaţiei South China Morning Post, avertizând că Beijingul îşi rezervă dreptul de a avea "reacţii", dacă va fi necesar.

China a susţinut că balonul depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite era un dispozitiv "civil" pentru "cercetare", în principal în domeniul meteorologic. Beijingul a exprimat "regret" că balonul a ajuns în spaţiul aerian american din cauza unei situaţii de "forţă majoră".

Dar Washingtonul a respins această poziţie. "Noi ştim că este un balon de supraveghere. Nu intenţionez să fiu mai specific. Ştim că balonul a încălcat spaţiul aerian al Statelor Unite şi legislaţia internaţională, ceea ce este inacceptabil", a declarat vineri Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici