Papa Benedict a acceptat demisia episcopului irlandez James Moriarty

Papa Benedict al XVI-lea a acceptat demisia episcopului irlandez James Moriarty, aflat la conducerea diocezei Kildare şi Leighlin, implicat într-o anchetă asupra cazurilor de pedofilie din dioceza Dublin, anunţă Biserica Romano-Catolică din Irlanda.

58 afișări
Imaginea articolului Papa Benedict a acceptat demisia episcopului irlandez James Moriarty

Papa Benedict a acceptat demisia episcopului irlandez James Moriarty (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sanctitatea sa Papa Benedict al XVI-lea a acceptat demisia reverendului James Moriarty, episcop de Kildare şi Leighlin", anunţă Biserica Romano-Catolică din Irlanda.

Monseniorul Moriarty, 73 de ani, a fost în perioada 1991 - 2002 episcop-vicar de Dublin, în dioceza unde sute de copii au fost supuşi unor abuzuri sexuale comise de preoţi.

Moriarty şi-a prezentat demisia la 23 decembrie 2009, prezentând scuze victimelor şi rudelor acestora.

Publicat în noiembrie 2009 după trei ani de anchetă, raportul Murphy a dezvăluit modul în care ierarhi ai diocezei din Dublin au acoperit abuzuri sexuale comise de membri ai clerului.

Un alt raport, datând din 2008 şi redactat de Biserica irlandeză, evoca abuzuri sexuale asupra copiilor din dioceza Cloyne.

Până acum, şase episcopi sau episcopi-vicari din Irlanda implicaţi în cazuri de abuzuri sexuale şi-au prezentat demisiile. Papa Benedict a acceptat patru, cele ale lui Brendan Comiskey, Donal Murray, John Magee şi James Moriarty.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici