Parlamentarii olandezi condamnă site-ul PVV împotriva imigranţilor est-europeni

Camera inferioară a Parlamentului olandez a condamnat marţi site-ul creat de Partidul Libertăţii (PVV, extremă-dreapta) al lui Geert Wilders, care invită cetăţenii olandezi să denunţe problemele cauzate de imigranţii din România, Bulgaria şi Polonia.

191 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii olandezi condamnă site-ul PVV împotriva imigranţilor est-europeni

Parlamentarii olandezi condamnă site-ul PVV împotriva imigranţilor est-europeni (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Moţiunea adoptată marţi afirmă că site-ul PVV caracterizează o întreagă categorie de oameni - cei din Europa Centrală şi de Est - ca indezirabili. "Camera inferioară, după ce a ascultat argumentele, apreciază că site-ul PVV ... ia în vizor în mod inutil un grup de persoane", menţionează textul, adoptat cu 94 de voturi pentru şi 56 împotrivă, informează EurActiv.com. PVV are 23 de membri în Parlament.

Moţiunea a fost depusă de partidul de centru-stânga D66. "Aceasta este prima dată când Parlamentul olandez vorbeşte în mod colectiv despre site", a afirmat pentru AFP Daan van Bonenkamp, purtătorul de cuvânt al parlamentarilor D66. "Am cerut Cabinetului o reacţie", a adăugat el.

Moţiunea a fost susţinută de Alianţa Creştin-Democrată (CDA), membră a coaliţiei de guvernământ, precum şi de Hero Brinkman, care a demisionat recent din PVV.

Până în prezent, premierul Mark Rutte, care depinde de sprijinul PVV în Parlament, a refuzat să condamne site-ul, afirmând că este o iniţiativă privată a unui partid şi nu are legătură cu Guvernul său.

Wilders a criticat votul CDA, afirmând că este "o greşeală". El a apreciat însă că moţiunea nu va avea probabil nici un efect asupra negocierilor pe tema bugetului dintre partenerii de coaliţie şi PVV.

Parlamentarul CDA Eddie van Hijum a fost de acord că votul împotriva site-ului PVV nu ar trebui să afecteze negocierile privind bugetul. "Wilders are dreptul să lanseze un site împotriva polonezilor, iar noi avem dreptul să ne exprimăm opinia despre el", a subliniat acesta.

PVV a lansat la 8 februarie un site ce invită olandezii să denunţe "problemele" cauzate de afluxul de cetăţeni ai ţărilor din Europa centrală şi de est în Olanda. "Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? Ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", afirmă PVV pe pagina de primire a acestui site. Acest demers a generat nemulţumiri şi critici la nivelul Uniunii Europene, fiind condamnat şi de PE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici