Parlamentul lituanian a învestit noul Guvern de centru-stânga condus de către Algirdas Butkevicius

Parlamentul lituanian a învestit joi noul Guvern de centru-stânga condus de către premierul social-democrat Algirdas Butkevicius, care mizează pe o creştere economică, după patru ani de politică de austeritate aplicată de către Guvernul conservator precedent.

101 afișări
Imaginea articolului Parlamentul lituanian a învestit noul Guvern de centru-stânga condus de către Algirdas Butkevicius

Algirdas Butkevicius (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Noul Guvern lituanian a fost învestit cu 83 de voturi "pentru", 39 de voturi "împotrivă" şi nouă abţineri. Imediat după învestire, cei 14 membri ai noului Guvern au depus jurământul.

În urma alegerilor parlamentare din octombrie, social-democraţii lui Butkevicius au format o coaliţie împreună cu Partidul Muncii, micul partid populist de dreapta Ordine şi Justiţie şi partidul minorităţii poloneze.

Ministerul de Finanţe a fost încredinţat lui Rimantas Sadzius, în vârstă de 52 de ani, care a mai deţinut această funcţie în perioada 2007-2008. Portofoliul Economiei a fost atribuit lui Birute Vesaite, în vârstă de 61 de ani, foarte critică cu privire la proiectul de construcţie a sitului nuclear de la Visaginas pe care îl consideră "prea scump şi prea riscant". Noul ministru de Externe, Linas Linkevicius, în vârstă de 51 de ani, a mai ocupat în două rânduri postul de ministru al Apărării, în perioadele 1993-1996 şi 2000-2004.

Programul Guvernului "este realist şi ţine cont de situaţia economică, socială şi financiară", a dat asigurări Butkevicius, în vârstă de 54 de ani, el însuşi fost ministru de Finanţe.

Premierul a declarat că protejarea creşterii va fi o prioritate a Guvernului său, în timp ce Lituania a ieşit dintr-o profundă criză economică.

În timpul campaniei electorale, social-democraţii au promis să crească salariul minim şi să reformeze sistemul fiscal în favoarea celor mai vulnerabili. Cu toate acestea, Butkevicius a dat asigurări că va continua o politică de disciplină bugetară cu scopul de a pregăti intrarea ţării sale în zona euro în 2015.

De asemenea, noul Guvern pledează pentru "o reluare" a relaţiilor dificile cu Rusia şi o ameliorare a relaţiilor cu Polonia privind chestiunile drepturilor minorităţilor naţionale.

Cabinetul lui Butkevicius va asigura preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) în semestrul al doilea al anului 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici