Parlamentul sârb analizează proiectul privind autonomia extinsă a provinciei Voivodina

Parlamentul sârb a început marţi să analizeze un proiect de lege care prevede o descentralizare pentru provincia Voivodina (nord), asigurându-i o "autonomie extinsă" fără a dispune însă de "elemente de suveranitate", a anunţat agenţia Beta.

32 afișări
Imaginea articolului Parlamentul sârb analizează proiectul privind autonomia extinsă a provinciei Voivodina

Parlamentul sârb analizează proiectul privind autonomia extinsă a provinciei Voivodina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest proiect de descentralizare a agiatat clasa politică sârbă în ultimele lui, unele partide, în special opoziţia naţionalistă şi ultranaţionalistă, temându-se că acesta va favoriza tendinţele separatiste.

Potrivit acestui document, Voivodina ar putea semna acorduri cu alte regiuni situate în străinătate, dar nu cu alte state.

Adunarea regională nu va putea redacta texte cu regim de lege, iar provincia va dispune de o bancă de dezvoltare. Oraşul Novi Sad (situat la 70 de kilometri nord de Blegrad) va fi "capitala administrativă" a Voivodinei.

Documentul prevede totodată că Guvernul de la Belgad ar putea cere Curţii Constituţionale să verifice constituţionalitatea sau legalitatea unei decizii luate de Voivodina, înainte ca aceasta să intre în vigoare.

Proiectul de descentralizare a fost adoptat la 8 noiembrie de Parlamentul provinciei.

Voivodina, a cărei populaţie se ridică la două milioane de locuitori într-un stat cu o populaţie totală de 7,5 milioane, este una dintre provinciile cele mai prospere ale Serbiei, în special în domeniul agriculturii. Aceasta cuprinde peste 25 de minorităţi, printre care şi cea maghiară, foarte numeroasă. Sârbii sunt însă majoritari în regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici