Patriarhul latin al Ierusalimului îndeamnă la pace în lumea arabă, aflată în plină revoluţie

Patriarhul latin al Ierusalimului a îndemnat sâmbătă, în cadrul festivităţilor de Crăciun din Cisiordania, la "pace şi reconciliere" într-o regiune aflată în plină revoluţie, marcată de o intensificare a islamismului.

165 afișări
Imaginea articolului Patriarhul latin al Ierusalimului îndeamnă la pace în lumea arabă, aflată în plină revoluţie

Patriarhul latin al Ierusalimului îndeamnă la pace în lumea arabă, aflată în plină revoluţie

La Roma, câteva mii de credincioşi care aşteptau începerea festivităţilor au asistat, la căderea nopţii, la dezvelirea unui leagăn uriaş, în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican.

Papa Benedict al XVI-lea, care a apărut la fereastra apartamentelor sale pentru a aprinde o lampă cu ulei pentru pace, urma să conducă, începând de la ora 21.00 GMT (23.00, ora României), slujba din Ajunul Crăciunului de la Bazilica Sfântul Petru, celebrând naşterea lui Isus La Bethleem acum peste 2.000 de ani, conform tradiţiei creştine.

La aceeaşi oră, la Bethleem, Patriarhul Fouad Twal, în vârstă de 71 de ani, cea mai înaltă autoritate romano-catolică din Cisiordania, a susţinut slujba de la mijlocul nopţii în Biserica Sfânta Caterina, lângă Biserica Naşterii, în prezenţa preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas şi a mii de credincioşi.

"Vrem pace, stabilitate şi securitate în tot Orientul Mijlociu", proclamă Patriarhul latin al Ierusalimului în predica de Crăciun, distribuită jurnaliştilor.

Evocând revoluţiile arabe, înaltul prelat îndeamnă la rugăciune "pentru revenirea la calm şi la reconciliere în Siria, Egipt, Irak şi Africa de Nord". În mesajul său cu urări de Crăciun, prezentat miercurea trecută, Patriarhul s-a declarat "preocupat" de situaţia creştinilor din Orient.

În Egipt şi Tunisia, unde revoltele populare au pus capăt unor dictaturi de decenii, partidele islamiste au apărut ca mari învingători, recoltând la urne fructul revoltelor. În Libia şi în Siria, islamiştii reapar, de asemenea, în prim-planul scenei politice.

"Regiunea noastră traversează transformări radicale, care au un impact asupra prezentului şi viitorului nostru. Nu putem rămâne ca simpli spectatori", avertizează Patriarhul.

Într-o predică cu un ton mai politic decât la Crăciunurile precedente, probabil din cauza "primăverii arabe", Patriarhul Fouad Twal, un iordanian, abordează problema palestiniană şi solicitarea aderării la ONU a unui stat suveran al Palestinei.

Notând că palestinienii s-au adresat de curând ONU "cu speranţa unei soluţionări juste a conflictului, având intenţia să trăiască în pace şi în securitate cu vecinii lor", el relevă că "li se cere să revină la un proces de pace care a eşuat".

"Acest proces le-a lăsat un gust amar al unor promisiuni neonorate şi un sentiment de neîncredere", subliniază el, constatând eşecul negocierilor israeliano-palestiniene, aflate în impas de mai multe luni, dacă nu de mai mulţi ani.

Patriarhul Fouad Twal şi-a făcut intrarea solemnă în Bethleem, o zonă autonomă din Cisiordania, însoţit de trupe de pază palestiniene purtând cimpoaie, pe care le moşteneşte de pe vremea mandatului britanic (1920-1948).

Procesiunea a creat o mare sărbătoare populară palestiniană în Piaţa Mangeoire din centrul Bethleemului cu ocazia acestor festivităţi, care sunt principala atracţie turistică anuală din Cisiordania.

Aproximativ 50.000 de vizitatori, mai puţini decât anul trecut, sunt aşteptaţi în acest sfârşit de săptămână la Betleem, a declarat pentru AFP Khouloud Daibess, ministrul palestinian al Turismului.

În 2010, oraşul considerat leagănul creştinismului a găzduit aproape 1,5 milioane de turişti, iar Cisiordania peste trei milioane (un număr record), potrivit statisticilor palestiniene.

În cursul sărbătorii de Crăciun, armata israeliană a flexibilizat măsurile de securitate, pentru a facilita trecerea de baraje a pelerinilor creştini, inclusiv a palestinienilor din teritoriile ocupate şi a arabilor israelieni.

Betleemul se află de cealaltă parte a barierei de securitate ridicată de către Israel în Cisiordania, pe care palestinienii o numesc "zidul apartheidului".

Teritoriile palestiniene sărbătoresc Crăciunul la date diferite. Pe 24 şi 25 decembrie au loc festivităţile pentru romano-catolici, iar la începutul lui ianuarie au loc cele pentru ortodocşi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici