Pedeapsa de un an de închisoare, CONFIRMATĂ în apel pentru Berlusconi

Curtea de Apel din Milano a confirmat miercuri o pedeapsă de un an de închisoare pentru fraudă fiscală împotriva lui Silvio Berlusconi în procesul Mediaset şi o interdicţie de a exercita orice funcţie publică timp de cinci ani.

857 afișări
Imaginea articolului Pedeapsa de un an de închisoare, CONFIRMATĂ în apel pentru Berlusconi

Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea "declară inadmisibil recursul în apel" al acuzaţilor, între care fostul premier şi "confirmă pedeapsa pronunţată la 26 octombrie 2012" în primă instanţă. Tribunalul a pronunţat atunci o pedeapsă de patru ani, redusă imediat la un an în virtutea unei amnistii.

Unul dintre avocaţii săi, Niccolo Ghedini, a criticat imediat o sentinţă dictată de "prejudecăţile" magistraţilor din Milano împotriva fostului şef al Guvernului. "Eram conştienţi că aceasta urma să fie probabil decizia lor: forţa prejudecăţilor a câştigat în faţa forţei faptelor".

Aplicarea sentinţei este totuşi suspendată în aşteptarea unui recurs probabil în Casaţie al avocaţilor lui Il Cavaliere, în vârstă de 76 de ani.

Ea depinde, de asemenea, de un verdict aşteptat din partea Curţii Constituţionale privind un conflict între preşedinţia Consiliului şi tribunalul din Milano: acesta din urmă a refuzat în martie 2010 să disculpe absenţa lui Berlusconi justificată atunci de un consiliu de miniştri în timp ce acesta din urmă era premier. Curtea ar urma să ia decizia în iunie şi în cazul în care ea îi va da dreptate lui Il Cavaliere, procedura va fi anulată.

În plus, acuzaţiile de fraudă fiscală vor fi prescrise între sfârşitul lui 2013 şi începutul lui 2014, potrivit presei italiene.

Toate acestea fac improbabilă executarea pedepsei pronunţate împotriva lui Berlusconi.

În acest proces, Silvio Berlusconi era acuzat că a "umflat" artificial preţul drepturilor de difuzare a filmelor, cumpărate prin intermediul companiilor paravan, în momentul revânzării lor către imperiul audiovizual Mediaset.

În rechizitoriul său din iunie 2012, procurorul Fabio De Pasquale declarase că preţul de cumpărare a filmelor de către Mediaset a fost "umflat" cu o valoare totală de 368 de milioane de dolari între 1994 şi 1998, în timp ce pentru perioada 2001-2003 cu 40 de milioane de euro.

Silvio Berlusconi, fondator şi proprietar al Mediaset, a fost "la vârful lanţului de comandă în sectorul drepturilor televizate până în 1998", a apreciat procurorul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici