Piraţii somalezi au primit patru milioane de dolari pentru eliberarea navei Buccaneer

Piraţii somalezi au primit o răscumpărare în valoare de patru milioane de dolari în schimbul eliberării unei nave italiene capturate în urmă cu patru luni, având la bord 16 marinari, între care cinci români, a declarat luni unul dintre membrii grupării care a sechestrat nava.

36 afișări
Imaginea articolului Piraţii somalezi au primit patru milioane de dolari pentru eliberarea navei Buccaneer

Piraţii somalezi au primit patru milioane de dolari pentru eliberarea navei Buccaneer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Duminică, Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a declarat că nava Buccaneer a fost eliberată în urma unor "eforturi excepţionale" din partea autorităţilor somaleze şi a serviciilor italiene de securitate.

Proprietarii navei, Micoperi Marine din Ravenna, au declarat la rândul lor duminică că nava nu a fost eliberată ca urmare a unei acţiuni militare sau a virării unei sume de răscumpărare.

"Am primit o răscumpărare în valoare de patru milioane şi am eliberat vasul italian. Acesta a plecat deja", a declarat piratul citat de Reuters.

Andrew Mwangura, coordonator al grupului maritim regional, East African Seafarers' Assistance Programme, a declarat că piraţii au primit cinci milioane de dolari. "Aseară numărau banii", a declarat acesta.

Nava a fost sechestrată la 11 aprilie în Golful Aden împreună cu două barje, iar acum se îndreaptă spre portul Djibuti escortată de alte nave.

Printre membrii echipajului se aflau zece italieni, cinci români şi un croat.

O flotilă de nave străine în largul coastei somaleze nu a reuşit să combată pirateria, care afectează cea mai aglomerată rută internaţională dintre Europa şi Asia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici