Poliţia franceză evacuează Petite Ceinture de la Paris. În tabără se află şi cetăţeni romi şi români

Tabăra Petite Ceinture de la Paris era în curs de evacuare miercuri, de către poliţie, după ce aproximativ 300 de persoane, inclusiv numeroşi copii, s-au instalat în iunie în zona dintre Portes des Poissonniers şi Clignancourt, în arondimentul al XVIII-lea, relatează Le Parisien online.

2851 afișări
Imaginea articolului Poliţia franceză evacuează Petite Ceinture de la Paris. În tabără se află şi cetăţeni romi şi români

Poliţia franceză evacuează Petite Ceinture de la Paris. În tabără se află atât romi cât şi români (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Poliţiştii au sosit la faţa locului la ora locală 6.30 (7.30, ora României) şi au început operaţiunea la ora locală 7.30.

Primele persoane evacuate au urcat într-un autobuz, cu lucrurile adunate în pungi de cumpărături şi valize pe role. Aproximativ zece autobuze aşteptau pe bulevardul Ney.

Romii şi românii din tabără ştiau că evacuarea era iminentă şi şi-au pregătit lucrurile de marţi seara.

Evacuaţi la Ulis, Stains şi Gennevilliers

Aproximativ 150 dintre ei au părăsit tabăra înainte de miezul nopţii, împreună cu copii, şi se aflau în ploaie, pe saltele, în Paris.

Cei care sunt evacuaţi sunt conduşi către cămine la Ulis (Essonne), Gennevilliers (Hauts-de-Seine) şi Stains (Seine-Saint-Denis). Familii cu trei copii, şcolarizaţi în prezent în arondismentul al XVIII-lea, la Paris, vor fi cazate în Essonne.

La faţa locului, lucrători umanitari şi din cadrul unor asociaţii vegheau la buna desfăşurare a operaţiunii care avea loc în mod paşnic. Un executor judecătoresc şi prefectul poliţiei se aflau la faţa locului.

Asociaţia "Médecins de monde" afirmă că regretă faptul că evacuarea are loc "fără o soluţie de cazare viabilă".

Cei care au plecat în cursul nopţii de marţi spre miercuri făceau parte din asociaţia "Bâtisseurs de cabanes", potrivit colectivului RomEurope. Ei au propus Primăriei Parisului o listă de terenuri care ar putea să găzduiască un viitor "sat". Proiectul lor continuă, iar ei aşteaptă un răspuns.

Alţi locuitori ai mahalelei au plecat încă de la începutul săptămânii.

Începând din septembrie, locuitorii taberei au primit un răgaz, după ce proprietarul terenului, SNCF Réseau, a obţinut în justiţie eliberarea căilor ferate.

Serviciile Prefecturii de Poliţie a Parisului au numărat 135 de cabane în care trăiau familii în condiţii de igienă precară şi mijloace de încălzire rudimentare, alimentând temeri cu privire la izbucnirea unor incendii.

Locuitorii taberei au încercat să negocieze până în ultimul moment pentru a evita expulzarea. Luni, înaintea evacuării iminente, aproximativ 100 de romi şi români au organizat o manifestaţie.

Amnesty a cerut suspendarea expulzării

Pe de altă parte, Amnesty International (AI) a cerut marşi, fără succes, o suspendare a expulzării celor aproximativ 400 de romi din tabără, relatează Reuters.

Asociaţia şi-a exprimat indignarea faţă de distrugerea taberei, în contextul în care "nicio soluţie adaptată de cazare" nu a fost propusă locuitorilor, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG).

Tabăra este instalată pe o cale ferată dezafectată şi este ascunsă de privirile trecătorilor.

Asociaţia "La voix des Roms" a apreciat că o expulzare prezintă, în această perioadă rece, riscul "unei precarizări şi mai mari a familiilor care trăiesc pe acest teren".

Într-un comunicat, Amnesty a cerut autorităţilor să "ia în calcul o amânare pe timpul iernii" şi "să permită aplicarea unei soluţii viabile şi demne".

"Un proiect de construcţii implicând locuitorii taberei, asociaţii şi arhitecţi este în curs de studiu. El le va oferi romilor o ieşire demnă din tabără, iar un acces la o locuinţă le va deschide uşa locuri de muncă", sublinia ONG-ul.

Jumătate dintre cei aproximativ 20.000 de romi care trăiesc în Franţa locuiesc în Ile-de-France. În ianuarie, ziarul Le Monde scria că în 2015 au avut loc 11.000 de expulzări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici