Poliţia norvegiană va cere opt săptămâni de arest preventiv împotriva criminalului de la Oslo

Poliţia norvegiană va cere în mod excepţional opt săptămâni de arest preventiv împotriva lui Anders Behring Breivik, suspectul în cazul atacurilor mortale de vineri, în cadrul primei sale înfăţişări în faţa unui judecător, luni, relatează postul TV2.

552 afișări
Imaginea articolului Poliţia norvegiană va cere opt săptămâni de arest preventiv împotriva criminalului de la Oslo

Anders Behring Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia va cere de asemenea ca audierea să se desfăşoare cu uşile închise, a adăugat postul de televiziune.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei, Viola Bjelland, a confirmat că, în circumstanţe excepţionale, pot fi cerute opt săptămâni de arest preventiv, adică dublu faţă de perioada maximă obişnuită.

"În general, (perioada) maximă este de patru săptămâni dar, în cazuri speciale, se pot solicita până la opt săptămâni, care pot fi reînnoite", a precizat ea, fără a preciza dacă aşa se va proceda luni.

Ea a confirmat însă informaţia potrivit căreia poliţia va cere ca audierea să se desfăşoare cu uşile închise.

Suspectat în cazul uciderii a 93 de persoane vineri, în Norvegia, Behring Breivik, care a recunoscut faptele, urmează să compară luni la ora 13.00 (14.00, ora României) în faţa tribunalului din Oslo, care trebuie să se pronunţe asupra plasării sale în arest preventiv.

Tânărul de 32 de ani doreşte o audiere publică în faţa judecătorului şi să compară îmbrăcat în uniformă, a anunţat avocatul său duminică seara.

"El are două dorinţe: prima este ca audierea să fie publică şi a doua este să poată fi îmbrăcat într-o uniformă", a declarat avocatul, Geir Lippestad, pentru postul de televiziune NRK. "Nu ştiu despre ce uniformă este vorba", a precizat el.

Judecătorul se va pronunţa întâi asupra caracterului public au audierii, apoi asupra plasării acuzatului în arest preventiv.

În prezent, Anders Behring Breivik are statutul de suspect şi, conform sistemului judiciar norvegian, nu va putea fi inculpat decât la sfârşitul anchetei poliţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici