Poroşenko vrea să pună capăt confruntărilor din estul Ucrainei "săptămâna aceasta"

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că vrea să pună capăt în această spătămână confruntărilor din estul Ucrainei, o zonă devastată de o insurecţie armată prorusă, a anunţat preşedinţia ucraineană duminică, la finalul primelor negocieri cu ambasadorul Rusiei la Kiev.

834 afișări
Imaginea articolului Poroşenko vrea să pună capăt confruntărilor din estul Ucrainei "săptămâna aceasta"

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să punem capăt tirurilor săptămâna aceasta", a declarat Poroşenko, citat înntr-un comunicat, la finalul unei întâlniri, la Kiev, cu ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov, ambasadorul Ucrainei în Germania Pavlo Klimkin şi o reprezentantă OSCE, Heidi Tagliavini.

Preşedintele ucrainean, care a preluat în mod oficial funcţia sâmbătă, a anunţat că aceste negocieri tripartite vor continua zilnic, cu scopul de crea un plan de pacificare a estului ţării sale.

"Fiecare zi în care mor oameni, fiecare zi în care Ucraina plăteşte un preţ atât de mare este un preţ inacceptabil", a subliniat Poroşenko, citat în comunicatul emis de preşedinţie.

"De aceea, trebuie ca mai întâi să restabilim funcţionarea frontierei Ucrainei, pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor Ucrainei care trăiesc în Donbas, indiferent de simpatiile lor politice", a adăugat el.

Insurecţia prorusă din estul Ucrainei - orchestrată potrivit Kievului de către Moscova - şi "operaţiunea antiteroristă" lansată de către forţele ucrainene pentru a o înăbuşi s-au soldat, în aproape două luni, cu peste 200 de victime - rebeli, militari ucraineni şi civili.

Separatişti proruşi deţin controlul asupra oraşelor Doneţk şi Lugansk, cele mai importante din bazinul minier Donbas, un adevărat "plămân" industrial al ţării, iar de câteva zile asupra unei părţi a frontierei cu Rusia.

Într-o scurtă întrevedere, vineri, la ceremoniile de sărbătorire a Debarcării din Normandia, Poroşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit să înceapă rapid negocieri la Kiev, o evoluţie fără precedent în contextul escaladării crizei în ultimele luni.

Putin a catalogat abordarea noului preşedinte ucrainean ca "justă în ansamblu".

Zurabov, care a revenit la Kiev pentru a asista la învestirea lui Poroşenko, l-a catalogat sâmbătă drept un "partener serios", confirmând schimbarea de ton a Moscovei, care considera "ilegitime" autorităţile de tranziţie prooccidentale instalate după destituirrea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte, la sfârşitul lui februarie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici