POVESTEA TRAGICĂ a femeilor care preferă să se sinucidă decât să fie răpite şi violate de jihadiştii Statului Islamic - VIDEO

Mii de femei yazidite din Irak au căzut pradă războiului pornit de gruparea teroristă Stat Islamic, ele fiind ucise, răpite, violate sau vândute ca sclave de către militanţii ISIS, scrie CNN.

10841 afișări
Imaginea articolului POVESTEA TRAGICĂ a femeilor care preferă să se sinucidă decât să fie răpite şi violate de jihadiştii Statului Islamic - VIDEO

POVESTEA TRAGICĂ a femeilor care preferă să se sinucidă decât să fie răpite şi violate de jihadiştii Statului Islamic (Imagine: Hepta)

Potrivit CNN, la mai mult de un an de la formarea "califatului" islamic în zone extinse din Siria şi Irak, singura speranţă a femeilor răpite de ISIS pare să fie o fostă parlamentară irakiană, Ameena Saeed Hasan, şi soţul acesteia, Khalil.

Unica armă a celor doi salvatori este telefonul. În fiecare zi,  Ameena Saeed Hasan primeşte telefoane de la femeile disperate să scape din sclavie, după ce au fost răpite în zona oraşului Mosul (Irak). Multe dintre ele ajung să îşi ia viaţa din cauza violurilor repetate şi a faptului că sunt vândute ca sclave, relatează CNN.

"Nu am crezut niciodată că vor veni şi în zona noastră, nu avem petrol sau alte bogăţii. Am crezut că vom fi în siguranţă pe Muntele Sinjar", spune Ameena Saeed Hasan, ea însăşi o yazidită.

Cei doi conduc o reţea a cărei misiune este să ofere o şansă la libertate acestor femei care au avut parte de cea mai cruntă soartă. După ce pun la punct planul, soţul Ammeenei, Khalil, face periculoasa călătorie până la graniţa dintre Irak şi Siria pentru a le aduce pe femei într-un loc sigur. 

"Oamenii mă cunosc. Sunt de origine din Sinjar şi sunt yazidită. Cunosc foarte mulţi oameni care au fost răpiţi. Unii îmi erau rude, alţii vecini şi toţi mă sună", explică Ameena Saeed Hasan.

Yazidiţii, de etnie kurdă, reprezintă un grup religios a căror credinţă este un sincretism între islam şi vechile religii persane. Ei cred într-un Dumnezeu, creator al lumii, care a lăsat-o în stăpânirea unui "Înger Păun”. Militanţii SI se consideră îndreptăţiţi din punct de vedere religios să îi omoare pe bărbaţii non-musulmani şi să le violeze femeile, luându-le în captivitate împreună cu copiii lor. 

Până în prezent, cuplul irakian a salvat peste o sută de femei. Una dintre primele femei salvate a fost mama a şase copii - toţi capturaţi şi vânduţi pe pieţele de sclavi ale Statului Islamic. Ea le-a spus celor doi povestea ei: "Au încărcat două camioane cu oameni din sat şi nu ştiu unde i-au dus. Când îi urcau pe oameni, o femeie a început să protesteze, aşa că au omorât-o pe loc".

Această femeie a reuşit să scape, dar altele nu au fost la fel de norocoase. Multe captive au preferat să îşi ia viaţa decât să aştepte un deznodământ fericit. "Nu vrem decât să fie salvate. Sute de tinere s-au sinucis. Am fotografii ale femeilor care s-au sinucis, după ce şi-au pierdut speranţa că vor mai fi salvate", povesteşte cu lacrimi în ochi Ameena Saeed Hasan.

Contribuţia umanitară a femeii a fost recunoscută printr-un premiu oferit de Departamentul de Stat al SUA. "Nu pot dormi, nu pot uita ce li s-a întâmplat. Mă sună femei şi mă întreabă când vor fi salvate. Dar nu am un răspuns pentru ele, nu sunt un oficial guvernamental. Sunt doar un om. Este foarte dificil", explică Ameena Saeed Hasan, în vârstă de 36 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici