Premierul egiptean va merge în vizită în Fâşia Gaza, în semn de solidaritate cu enclava palestiniană. Israelul acceptă un scurt armistiţiu

Preşedintele egiptean Mohammed Morsi i-a cerut premierului Hesham Qandil să viziteze Fâşia Gaza, vineri, în semn de solidaritate cu această enclavă vizată de o ofensivă israeliană, a anunţat agenţia publică egipteană, citată de cotidianul Haaretz.

602 afișări
Imaginea articolului Premierul egiptean va merge în vizită în Fâşia Gaza, în semn de solidaritate cu enclava palestiniană. Israelul acceptă un scurt armistiţiu

Premierul egiptean va merge în vizită în Fâşia Gaza, în semn de solidaritate cu enclava palestiniană

"Vizita lui Qandil vine să sublinieze solidaritatea Egiptului cu poporului din Gaza în faţa agresiunii israeliene absurde şi să răspundă nevoilor sale urgente", a declarat joi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Yasser Ali.

Qandil va conduce o delegaţie de oficiali de nivel înalt în această vizită.

Morsi l-a rechemat miercuri pe ambasadorul Egiptului în Israel şi a cerut organizarea unor întâlniri de urgenţă ale Ligii Arabe şi Naţiunilor Unite pentru a discuta despre raidurile israeliene în Gaza, soldate cu moartea a 15 palestinieni. Trei israelieni au fost, de asemenea, ucişi în atacurile cu rachetă lansate din Fâşia Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat să suspende o intensă ofensivă aeriană împotriva Fâşiei Gaza în timpul vizitei de vineri a premierului egiptean Hisham Qandil, a anunţat un oficial israelian, citat de AFP.

"Premierul Netanyahu a răspuns favorabil unei cereri egiptene de a înceta focul în timpul vizitei în Gaza, în această dimineaţă (vineri), a premierului egiptean, o vizită ce ar urma să dureze aproximativ trei ore", a precizat el.

"În răspunsul pe care l-am transmis egiptenilor, Israelul a afirmat că forţele israeliene vor înceta focul cu condiţia să nu existe tiruri ostile din Gaza către Israel în acest timp", a adăugat el.

Premierul egiptean Hisham Qandil, aşteptat vineri dimineaţa în Fâşia Gaza, a ajuns deja, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate ale mişcării Hamas, ce controlează enclava palestiniană."Premierul egiptean a ajuns (în Gaza) prin punctul de trecere de la Rafah, iar oficialii Guvernului palestinian (Hamas) l-au întâmpinat", a precizat sursa citată pentru AFP.

Aviaţia israeliană a desfăşurat numeroase raiduri în Fâşia Gaza, dintre care multe chiar în oraşul Gaza, vineri în zori, în cea de-a treia zi a unei ofensive intense împotriva grupurilor armate din teritoriu, au afirmat jurnaliştii AFP şi surse din cadrul serviciilor de securitate ale Hamas.

"De ieri seara şi până în prezent au fost 130 de atacuri", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne al Hamas Islam Shahwan, menţionând "zeci de atacuri" în Gaza vineri dimineaţă. Corespondenţii AFP la faţa locului au constatat raiduri multiple.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă ale Hamas, Adham Abu Selmiya, a anunţat moartea a 19 palestinieni, dintre care mai mulţi copii, şi rănirea altor 235. Joi, trei israelieni au murit în momentul în care o rachetă a lovit din plin o clădire de locuinţe din sudul Israelului.

Armata israeliană a anunţat că a desfăşurat 466 de raiduri aeriene de la începutul operaţiunii lansate o dată cu asasinarea unui lider militar al Hamas în Gaza, Ahmed Jaabari.

Ea a confirmat că "raidurile continuă", anunţând că pe parcursul nopţii au fost lansate 11 rachete din Gaza către Israel.

În total, 280 de rachete au fost lansate către Israel începând de miercuri, dintre care 131 au fost interceptate de sistemul antirachetă Iron Dome, potrivit unui purtător de cuvânt militar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici