Cum comentează presa străină alegerile parlamentare din România

Coaliţia aflată la putere în România a obţinut victoria în alegerile parlamentare, duminică, anunţă agenţii de presă ca AFP şi Reuters, dar şi Bloomberg şi France24, citând exit poll-uri şi precizând că primele rezultate oficiale ale scrutinului sunt aşteptate luni.

3227 afișări
Imaginea articolului Cum comentează presa străină alegerile parlamentare din România

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Victorie largă a coaliţiei aflată la putere în alegerile legislative din România (exit-poll)", scrie AFP, anunţând că Uniunea Social-Liberală (USL) a premierului Victor Ponta, aflată la putere din mai, obţine 57% din voturi - potrivit unui exit-poll difuzat de TVR - şi devansează opoziţia de centru dreapta, apropiată preşedintelui Traian Băsescu, care obţine 29% din voturi, potrivit acestui sondaj realizat la ieşirea de la urne de către Institutul CURS.

"Este vorba despre o victorie împotriva regimului Traian Băsescu", a declarat copreşedintele USL Crin Antonescu, la sediul de campanie, continuă AFP, subliniind că alte două sondaje realizate la ieşirea de la urne confirmă acest scor "fără precedent de la primele alegeri din România postcomunistă, în anii '90".

USL va fi nevoită, însă, să colaboreze cu Băsescu, al cărui mandat se încheie în 2014, notează AFP.

"Alianţa aflată la guvernare în România obţine o majoritate - exit poll-uri", scrie REUTERS, anunţând că USL a obţinut o victorie cu 54-57% din voturi şi se pregăteşte să primească o majoritate a mandatelor parlamentare, citând exit poll-uri realizate de GeoPOL şi CSOP.

"Coaliţia aflată la putere în România obţine victoria în alegerile parlamentare, potrivit unor exit poll-uri", scrie BLOOMBERG. USL se află pe primul loc în urma alegerilor, "ajutându-l pe premierul Victor Ponta să domine Parlamentul şi oferindu-i o poziţie puternică de negociere în formarea unui nou Guvern cu adversarul său, preşedintele Traian Băsescu", comentează Bloomberg, citând exit poll-uri realizate de Avangarde şi CURS, publicate de TVR.

Ponta, care se află la putere din mai, "i-a convins pe alegători să obţină prima sa victorie în alegeri, promiţând restabilirea salariilor şi taxelor majorate, (măsuri) aprobate de (actuala) opoziţie în 2010", continuă Bloomberg, adăugând că "el trebuie, acum, să îl convingă pe Băsescu să îl nominalizeze în fruntea Guvernului, în urma unui referendum eşuat, la 29 iulie, împotriva preşedintelui, care a amplificat lupta pentru putere între cei doi lideri".

"Partidul la putere în România obţine victoria în alegeri, potrivit unor exit poll-uri", scrie FRANCE 24, precizând că primele rezultate oficiale sunt aşteptate luni dimineaţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici