Preşedintele chilian a felicitat autorităţile pentru modul în care au gestionat situaţia. IMAGINI cu pagubele produse de cutremurul de 8,2 grade - FOTO

Preşedintele chilian, Michelle Bachelet, a evaluat miercuri la faţa locului distrugerile provocate de cutremurul care a avut loc în nordul Chile şi a adus omagii autorităţilor locale pentru "modul exemplar" în care au gestionat situaţia.

2142 afișări
Imaginea articolului Preşedintele chilian a felicitat autorităţile pentru modul în care au gestionat situaţia. IMAGINI cu pagubele produse de cutremurul de 8,2 grade - FOTO

Michelle Bachelet a adus omagii autorităţilor locale pentru modul în care au gestionat situaţia

Sosită miercuri dimineaţă la Iquique (nord), oraşul cel mai afectat de cutremurul cu magnitudine de 8,2, Bachelet a fixat ca prioritate restabilirea serviciilor de bază, precum accesul la apă potabilă, curent electric şi deschiderea magazinelor alimentare.

Preşedintele socialist, care a preluat funcţia în urmă cu trei săptămâni, a ţinut o reuniune de două ore cu Comitetul de urgenţă local însărcinat cu operaţiunile de salvare.

Michelle Bachelet este însoţită de şase miniştri, de membri ai autorităţilor locale şi de parlamentari care reprezintă regiunea afectată.

Ea a cerut mai multor miniştri să rămână la faţa locului pentru a lucra alături de autorităţile locale şi a anunţat că armata va instala un spital de campanie. De asemenea, preşedintele chilian a promis acordarea unor măsuri de ajutor pentru pescarii care şi-au pierdut ambarcaţiunile şi sursele de venit.

Preşedintele chilian a decretat stare de catastrofă naturală în regiunile Arica şi Tarapacan (nord, în apropiere de frontiera cu Peru), cele mai afectate de seismul cu magnitudinea de 8,2 din nordul ţării.

Peste 900.000 de persoane au fost evacuate în noaptea de miercuri spre joi în Chile de-a lungul zonei de coastă, potrivit Serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă.

Şase persoane din Iquique şi din Alto Hospicio şi-au pierdut viaţa, a anunţat ministrul chilian de Interne, Rodrigo Peñalillo.

În timpul primului mandat (2006-2010), Michelle Bachelet a fost criticată pentru felul în care a gestionat cutremurul din 2010.

Cutremurul s-a produs la ora locală 20.46 (miercuri, 02.46 ora României), la aproximativ 89 de kilometri sud-vest de Cuya, la o adâncime de 46,4 kilometri, potrivit Centrului seismologic naţional al Universităţii din Chile.

Cutremurul din nordul Chile a fost, de asemenea, resimţit în Bolivia, în special în La Paz, unde locuitorii au ieşit pe străzi.

Două seisme cu magnitudinea 7 au avut loc în Chile în urmă cu două săptămâni. De asemenea, în februarie 2010 ţara a fost afectată de un cutremur cu magnitudinea 8,8, urmat de un tsunami, în urma căruia peste 500 de persoane au murit, iar numeroase clădiri au fost distruse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici