Preşedintele iranian şi-a anulat o vizită oficială în Turcia

Mahmoud Ahmadinejad şi-a anulat o vizită oficială în Turcia prevăzută luni, a anunţat serviciul de presă al preşedintelui iranian a doua zi după ce Teheranul a avertizat Ankara cu privire la mobilizarea unor rachete de tip Patriot de-a lungul frontierei siriene.

193 afișări
Imaginea articolului Preşedintele iranian şi-a anulat o vizită oficială în Turcia

Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ahmadinejad a fost invitat de Turcia să participe la comemorarea morţii poetului şi teologului persan din secolul XIII, Djalal al-Din Roumi, la Konya (centru), oraşul unde a decedat.

În cadrul unor ceremonii, el trebuia să aibă o reuniune cu premierul Recep Tayyip Erdogan, potrivit presei iraniene.

Vizita a fost anulată din cauza unei "agende încarcate" a lui Ahmadinejad, a precizat agenţia Mehr, citându-l pe şeful direcţiei de Externe a preşedinţiei, Mohammad Reza Forghani.

Anunţul privind anularea vizitei intervine a doua zi după ce şeful diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi, a avertizat Turcia, calificând drept "provocare" mobilizarea unor rachete de tip Patriot la frontiera siriană şi ameninţând cu consecinţe "imprevizibile".

Sâmbătă, şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, generalul Hassan Firouzabadi, apreciase că mobilizarea făcea parte "din planurile unui război mondial" uneltit de către "ţările occidentale".

La cererea Turciei, Statele Unite, Germania şi Olanda vor mobiliza rachete Patriot, în cadrul NATO, pentru a consolida capacităţile de apărare ale ţării la frontiera cu Siria, victima unui conflict sângeros de 21 de luni.

Relaţiile între Iran şi Turcia s-au degradat în ultimele luni din cauza conflictului din Siria. Teheranul este principalul aliat regional al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce Ankara susţine cauza rebelilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici