Preşedintele Parlamentului ucrainean dizolvă grupul Partidului Comunist, acuzat că susţine rebelii

Preşedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, a anunţat joi dizolvarea grupului parlamentar al Partidului Comunist prorus, acuzat că susţine separatismul, utilizând o lege recentă care îi acordă dreptul de a face acest lucru din motive tehnice.

255 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Parlamentului ucrainean dizolvă grupul Partidului Comunist, acuzat că susţine rebelii

Oleksandr Turcinov (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Este un moment istoric. Sper că nu va mai exista niciodată un grup comunist în Parlamentul ucrainean", a declarat el în faţa deputaţilor. Această măsură slăbeşte influenţa partidului asupra lucrărilor parlamentare.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a promulgat săptămâna aceasta o lege care permite preşedintelui Parlamentului să dizolve un grup, dacă numărul membrilor acestuia devine inferior celui mai mic grup creat după legislative. Numărul comuniştilor a scăzut recent de la 33 la 23 de deputaţi, dintre cei 450 câţi are în total Parlamentul.

Un tribunal ucrainean, sesizat de ministrul Justiţiei, a început la rândul său să examineze marţi problema interzicerii PCU.

Conform serviciilor de securitate ucrainene (SBU), comuniştii îi susţin pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

De la începutul confruntărilor între partizanii unităţii naţionale şi militanţii proruşi, forţele de ordine au acuzat secţiile locale ale PCU că ar colabora activ cu rebelii.

Liderul PCU, Petro Simonenko, a denunţat o decizie "ilegală". "Ne vom lupta", a declarat el la postul de radio rus Ecoul Moscovei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici