Preşedintele Turciei respinge criticile UE privind arestările care au vizat jurnalişti: "Păstraţi-vă ideile pentru voi"

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a respins luni criticile Uniunii Europene privind arestările masive care au vizat presa ostilă regimului său, cerându-le europenilor să se "amestece în propriile afaceri".

455 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Turciei respinge criticile UE privind arestările care au vizat jurnalişti: "Păstraţi-vă ideile pentru voi"

Preşedintele Turciei respinge criticile UE privind arestările care au vizat jurnalişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uniunea Europeană nu poate interveni asupra măsurilor luate (...) în cadrul legal, împotriva unor elemente care ameninţă securitatea noastră naţională", a declarat Erdogan într-un discurs difuzat de televiziuni, în oraşul Izmir.

"Nu au decât să se amestece în propriile afaceri", a adăugat el, în prima intervenţie după arestările de duminică.

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, şi comisarul responsabil cu Politica europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, au denunţat duminică operaţiunile poliţiei turce, calificându-le contrare "valorilor europene" şi "incompatibile cu libertatea presei".

Aceste afirmaţii neobişnuit de dure intervin după vizita lor în Turcia săptămâna trecută, vizând să "consolideze" legăturile considerate de "importanţă strategică" cu această ţară, care îşi negociază aderarea din 2005.

Erdogan i-a avertizat pe cei doi oficiali europeni cu privire la eventuale presiuni asupra judecătorilor, procurorilor şi poliţiei din Turcia.

"Mă întreb dacă cei care menţin această ţară la uşa UE de 50 de ani ştiu ce reprezintă aceste măsuri", a precizat el, făcând aluzie la arestări.

"Elementele care ameninţă securitatea noastră naţională vor primi răspunsul adecvat, chiar dacă fac parte din presă", a adăugat preşedintele.

"Când luăm asemenea măsuri, ceea ce ar putea spune UE sau dacă acceptă sau nu, ne este egal (...). Păstraţi-vă ideile pentru voi", a adăugat Erdogan.

Arestările de duminică au vizat în principal cotidianul Zaman şi o televiziune apropiată predicatorului islamist Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite, un fost aliat al lui Erdogan, devenit inamicul lui.

Poliţia a arestat duminică 27 de persoane la Istanbul şi în mai multe oraşe din Turcia, în special jurnalişti, printre care Ekrem Dumanli, redactorul-şef al Zaman.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici