Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite avertizează asupra escaladării crizei cu Iranul

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a avertizat într-un interviu difuzat duminică că preţurile petrolului ar putea atinge „cifre neimaginabil de mari” dacă lumea nu se va uni pentru a descuraja Iranul, dar a spus că ar prefera o soluţie politică decât una militară, potrivit Reuters.

946 afișări
Imaginea articolului Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite avertizează asupra escaladării crizei cu Iranul

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite avertizează asupra escaladării crizei cu Iranul

Într-un interviu acordat postului CBC, în emisiunea „60 de minute”, Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, a negat, de asemenea, că a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în urmă cu aproape un an, dar a spus că în cele din urmă are „responsabilitatea deplină” în calitate de conducător al naţiunii sale.

În timp ce moartea lui Khashoggi a stârnit o agitaţie globală şi a pătat reputaţia prinţului moştenitor saudit, situaţia tensionată dintre administraţia Trump şi Iran, marele adversar al Arabiei Saudite, a dominat recent politica SUA faţă de Riyad, în special după atacurile din 14 septembrie care au afectat industria petrolieră din Arabia Saudită.

„Dacă lumea nu întreprinde o acţiune puternică şi fermă pentru a descuraja Iranul, vom vedea escaladări suplimentare care vor ameninţa interesele lumii”, a spus prinţul. „Rezervele de petrol vor fi perturbate, iar preţurile petrolului vor sari la nişte cifre inimaginabil de mari pe care nu le-am văzut în viaţa noastră.”

Prinţul, într-un interviu realizat marţi în Arabia Saudită, a declarat că este de acord cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, care a spus că atacurile din 14 septembrie, care au deteriorat cea mai mare instalaţie de prelucrare a petrolului din lume şi au afectat mai mult de 5% din aprovizionarea cu petrol la nivel global, au fost un act de război al Iranului.

Dar el a spus că preferă o rezoluţie paşnică, deoarece un război între Arabia Saudită şi Iran va duce la prăbuşirea economiei globale.

Statele Unite, puterile europene şi Arabia Saudită au acuzat Iranul de aceste atacuri. Teheranul a negat orice implicare. În schimb, gruparea rebelă yemenită hutti, susţinută de Iran, a revendicat atacurile.

„Soluţia politică şi paşnică este mult mai bună decât cea militară”, a spus el.

Taguri:
arabia saudită,
iran,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici