Proteste la Teheran. Iranienii au ieşit în stradă strigând „moarte mincinoşilor”. Mesajul lui Donald Trump pentru protestatari şi regim

Sute de oameni au ieşit sâmbătă în stradă la Teheran după ce autorităţile iraniene au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean. Preşedintele Donald Trump le-a transmis protestatarilor că administraţia sa îi va susţine în continuare, relatează CNN.

20498 afișări
Imaginea articolului Proteste la Teheran. Iranienii au ieşit în stradă strigând „moarte mincinoşilor”. Mesajul lui Donald Trump pentru protestatari şi regim

Sursă foto: Profimedia

Ce trebuie să ştii:

►Sute de iranieni au cerut în stradă demisia ayatollahului Ali Khamenei şi au strigat moarte mincinoşilor

►Trump le transmite protestatarilor că îi susţine şi avertizează Iranul că lumea urmăreşte acţiunile lor

►Ambasadorul britanic la Teheran a fost reţinut acuzat de instigare la proteste. Reacţia Marii Britanii: O încălcare a legislaţiei internaţionale
 

Protestele s-au desfăşurat în faţa a cel puţin două universităţi iraniene, Sharif şi Amir Kabir, unde studenţii se adunaseră iniţial pentru a comemora victimele avionului ucrainean prăbuşit. Oamenii au strigat moarte mincinoşilor, au cerut demisia ayatollahului Ali Khamenei şi au rupt fotografii cu Soleimani.

Agenţia semi-oficială Fars a relatat că în stradă au ieşit 1000 de oameni şi că poliţia a disperat mulţimea care bloca străzile. Imaginile publicate pe Twitter de martori arată că s-au folost gaze lacrimogene contra manifestanţilor, relatează BBC.

"Oamenilor curajoşi şi care suferă în Iran: V-am susţinut încă de la începutul preşedinţiei mele, iar administraţia mea va continua să vă susţină. Urmărim protestele din Iran şi suntem inspiraţi de curajul pe care îl aveţi", a transmis liderul de la Casa Albă printr-un mesaj postat pe Twitter. Totodată Trump avertizează Teheranul că "Nu poate fi un alt masacru al manifestanţilor paşnici" şi că toată lumea se uită la modul în care Iranul îi tratează pe protestatari.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a distribuit pe Twitter un videoclip cu imagini de la faţa locului, spunând: "Vocea poporului iranian este clară. S-au săturat de minciunile regimului, de corupţia, incompetenţa şi brutalitatea Gărzilor Revoluţionare, sub cleptocraţia lui Khamenei. Suntem alături de poporul iranian, care merită un viitor mai bun."

Potrivit Fars, la proteste ar fi participat aproximativ 1.000 de persoane, care au solicitat ca cei care „au încercat să muşamalizeze situaţia” să fie traşi la răspundere. Poliţia a dispersat mulţimea de protestatari, însă revolta a continuat pe platformele de socializare, unde autorităţile iraniene au fost criticate.

Grupuri de protestatari au cerut demisia ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, după ce autorităţile de la Teheran au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean.

Ambasadorul britanic la Teheran a fost reţinut. Marea Britanie: O încălcare a legislaţiei internaţionale

Ambasadorul britanic în Iran a fost reţinut în timpul protestelor organizate la Teheran în contextul în care autorităţile iraniene au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean, relatează The Guardian.

Ambasadorul britanic, Robert Macaire, a fost reţinut pentru mai mult de o oră înainte de a fi eliberat, a informat agenţia Tasnim. Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că "arestarea ambasadorului britanic la Teheran fără motiv sau a oferi o explicaţie reprezintă încălcarea legislaţiei internaţionale".

"Ambasadorul britanic la Teheran a fost reţinut pentru organizarea unor mişcări suspicioase în faţa Universităţii Amir Kabir, eliberat şi urmează să fie convocat duminică dimineaţă", se arată într-un mesaj postat pe Twitter de agenţia Tasnim.

 

Potrivit unor relatări, Robert Macaire a reuşit să părăsească locul protestului, însă ar fi fost arestat în timp ce se îndrepta către Ambasada Marii Britanii, în faţa unei frizerii unde se oprise pentru a se tunde. Ziarul The Iranian Etemad a publicat o fotografie cu Robert Macaire la proteste, după ce agenţia de ştiri Tasnim a relatat că acesta a fost arestat.

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici